В динамичния, глобализиран и дигитализиран свят анализът на наличните данни

...
В динамичния, глобализиран и дигитализиран свят анализът на наличните данни
Коментари Харесай

SQL Server 2019: сърцето на цялостна платформа за данни и анализи

В динамичния, глобализиран и цифровизиран свят анализът на наличните данни е решителен за прогнозирането, респ. за планирането

„ С версия 2019 към този момент става дума освен за „ машината ” на база данни, а за сърцевината на една обща платформа за данни ”, споделя Маргарита Наумова, водещ в света експерт по MS SQL Server и шеф на InspirIT (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

SQL Server 2019, предстоящ по-късно тази година, ще ознаменува прехода от мощна база данни към система, която образува сърцевината на цялостната платформа за данни в организацията. Всички функционалности и нововъведения в новата версия са подчинени на устрема към разбор на данните и превръщането им в познание, което да разреши бъдещи триумфи в компанията. В сянката на това преображение все по-голяма роля придобива и консултантска интервенция – тя е обвързвана с „ изчистването ” на данните и вярното „ преплитане ” на другите източници.

„ Версия 2019 идва в миг, в който пред всички организации стои предизвикването да комбинираме данни от голям брой източници, в това число огромни размери от данни, ” изясни Маргарита Наумова, водещ в света експерт по MS SQL Server и шеф на българската компания InspirIT. Новата версия може да бъде обсъждана като център на „ платформата за данни ” във всяка компания – платформа, която обгръща структурирани и неструктурирани данни, разнородни източници, в това число обществени такива, и потребност от бързо боравене с всички тях.

„ В SQL 2019 е заложена концепцията за „ клъстера от данни ”, което е забавно, тъй като въпреки да приказваме за релационна база данни, тук става дума за „ огромните данни ” – които всъщност са нерелационни ”, добави Наумова. „ Идеята е, че можем да комбинираме достъп до голям брой източници на данни, в това число големи размери, да разчитаме на тяхната обработка и в същото време да се възползваме от всички благоприятни условия за разбор ”. Накратко, с версия 2019 към този момент става дума освен за „ машината ” на база данни, а за сърцевината на една обща платформа за данни.

Датаморфоза

Нуждата данните да се трансфорат в смислена за бизнеса информация е изконният „ извор ” на всички старания за внедряване на бази данни, системи за ръководство на бизнеса и точно на тях – системи за разбор. Нарастващата стойност на тази трансформация на данните в познание бе отразена на тазгодишния SQL Discovery Day 2019 със специфичен лекционен поток, отдаден точно на анализите и в частност Power BI. Самият SQL Discovery Day се организира за четвърти път и към този момент има двойно повече участници спрямо първото си издание – 240 души на фона на 120 през 2016 година, а за първи път наред с уредника InspirIT имаше и три външни спонсора – SBTech, Polycomp и Software Group.
още по тематиката
Част от участниците тази година концентрираха вниманието си към това по какъв начин данните сполучливо да се трансфорат в бизнес прогнози. Когато наличните данни бъдат сложени в границите на даден подтекст, те се трансформират в информация, разбираема за индивида. Съчетана с известно познание за този подтекст, информацията се преобразува в познание. Въпросното познание дава основата за вземането на решения по какъв начин да се постъпи в съответната обстановка.

Превръщането на данните в познание, на което да стъпят решенията, е наречено „ датаморфоза ” от екипа на InspirIT. Извличането от семплите данни на информация и в познание, на база на което да се вземат решения, е еднообразно значимо и за индивида, каращ кола към червен светофар (да вземе решение дали да продължи или да спре), и за бизнеса, който би трябвало да възнамерява бъдещите си запаси (да реши какви подходи да вкара или прекрати).

В актуалния динамичен, глобализиран и цифровизиран свят анализът на наличните данни е решителен за прогнозирането на бъдещето, респективно за планирането: с цел да има непоклатимост и успокоение, с цел да се усилват приходите и понижават разноските.

Цифровият пророк

Стремежът да се отгатне бъдещето, с цел да се приготвят хората, съществува от епохи у индивида. И в случай че в миналото хората са ходели при шаман или пророк, с цел да запитат, да вземем за пример, каква годишна продукция да чакат през годината, то през днешния ден работещите в съвсем всички сфери разчитат на цифровите системи да им подскажат бъдещето. Този така наречен „ машинен оракул ” има преимуществото да стъпва на модели, изясни Красимир Дончев, ръководещ сътрудник в InspirIT.

На база на знанието за предишното може да се направи моделиране за всичко: да вземем за пример модел на климата, модел на идна злополука, модел на вихър и други Моделите ни служат да предвиждаме какво е най-вероятно да се случи отсега нататък.

Всичко това е належащо, с цел да можем да вземаме решения, надлежно да подобрим резултатите си, да използваме наличните данни от предишното за по-добри резултати в бъдещето, описа Иван Донев, проектант SQL Server Data Platform в InspirIT.

Провалът на бизнес-анализите

Блазнени от вероятността да предвиждат с акуратност на база наличните данни, доста организации към този момент са изпитали горчивината на проваления план за BI. Някои от тях са открили, че не могат да имат вяра на прогнозите, други ги намират за незадоволително ефикасни.

Много организации в последна сметка са разочаровани от технологията, признава Маргарита Наумова. В общия случай неудовлетворението идва от подценяването на подготовката.

„ Още преди години видяхме, че значително плановете се осъществят „ на парче ” – а това е доста рисково при BI, тъй като води до разминаване на резултатите. Нужна е цялостна тактика, даже тя да се осъществя малко по малко, която да води компанията в ясна посока, а не просто да се внедряват принадлежности. Инструментите са нищо, в случай че не знаеш какво искаш да направиш ”, разяснява Наумова.

При образуване на цялостното виждане има няколко предпоставки, които предопределят триумфа на плана.

Качеството на данните е решаващо

Качеството на данните е решителен фактор за триумфа на бизнес-анализите, без значение каква софтуерна система се употребява. За няколко десетилетия ИТ промишлеността „ избуя ” и докара до фрапантно увеличение на темповете на трупане на данни; старите данни са разнородни, непълни, несистематизирани, споделя Красимир Дончев.

Дублирането е постоянно срещан проблем. Съвсем не на смешка в регистрите на една организация може да попадат 18 клиента на име Петър Петров и да е неразбираемо дали това е едно и също лице, 18 разнообразни индивида или пък дузина хора, вписвани в няколко разнообразни системи. Въвеждането на разнообразни цифрови системи на парче, неналичието на добра организация и компетенциите на хората имат принос за сходни обстановки.

„ Данните би трябвало да са чисти, да са същински, да идват от един източник и той да е благонадежден ”, заключи Иван Донев.

„ След голям брой внедрени BI решения стигнахме до този въпрос: за какво при разбора данните се разминават или дублират? Входящите данни в оперативните системи не се валидират добре и тогава се стига до струпване на некачествени данни ”, сподели Наумова. Няма смисъл, акцентира тя, да се приказва за виновност – значимото е да се върви в посока „ разчистване ” на данните.

Именно тук доста могат да оказват помощ консултантите. На помощ могат да се впрегнат техники като „ data science ”, „ machine learning ”, изкуствен интелект и други – те могат да заменят индивида в процеса на прочистването. Консултантът най-добре може да уточни най-подходящата техника.

Достъпност

Анализът на резултатите е нещо, което всеки работещ човек прави за своята активност – в този ред на мисли всеки в организацията следва да има достъп до данните. „ Достъпът не трябва да е разкош във компанията. Няма да има огромен смисъл от анализите, в случай че цифрите ще се употребяват от шепа определени хора ”, уточни Иван Донев.

Проблем е и когато няма дейно разпространяване на резултатите от анализите в организацията – резултатите би трябвало да доближат до всички хора, които вземат решения на всички равнища. А решения взимат всички – от шефа до редовия търговец, който през днешния ден може да реши да приложи напълно друга тактичност при контактуването с клиентите.

Евангелизация вместо налагане

Близо две десетилетия у нас беше прокламирана концепцията, че внедряването на системи за ръководство на бизнеса във всичките им разновидности е въпрос на бизнес-решение, а не план на софтуерния отдел. Това е правилно, само че концепцията сякаш остана неправилно разбрана: доста мениджъри избират да „ наложат ” такива системи жестоко, принудително, нерядко в спор със чиновниците.

Когато вкарваме система за разбори, значимо е да не отхвърляме остарялото – тъй като хората всекидневно работят с това, което им е комфортно в ежедневната си активност, разяснява Донев. Служителите напълно естествено не търсят промяна; всяка наложена смяна закономерно среща отпор.

Вместо това през днешния ден се приказва за „ евангелизация ”: способ, при който чиновниците биват въодушевени и изкушени да се допрян до новата система. Един или неколцина индивида в организацията стартират работа с платформата по този начин, че всички сътрудници в близост да виждат скъпите благоприятни условия на анализите. Така чиновниците е най-вероятно да пожелаят сами да боравят с BI.

Свободно налични данни

Има и все по-голям размер от обществени, свободно налични данни, които могат да създадат бизнес-анализите доста по-ефективни, подчертаха специалистите на InspirIT по време на SQL Discovery Day. Ако, да вземем за пример, дадена компания създава дъждобрани или пък артикули за спорт навън, една дълготрайна прогноза за времето би помогнала доста на планирането на продукцията в организацията. Източници на свободно налични данни за времето има доста и би било огромен пропуск организацията да не употребява сходна опция.

В светлината на тези благоприятни условия превръщането на SQL 2019 в „ център на цялостната платформа за данни ” на организацията е наклонност, която ще продължи да добива възходящо значение.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР