В детските градини и училищата също ще бъдат създадени специални

...
В детските градини и училищата също ще бъдат създадени специални
Коментари Харесай

Учители, социални и полицаи ще ходят по домовете на децата, които бягат от час

В детските градини и учебните заведения също ще бъдат основани специфични екипи, които да наблюдават за деца в риск от отпадане от просветителната система. Една от дилемите им ще е да вървят по домовете на учениците или децата от забавачката, които отсъстват без уважителни аргументи. Посещенията ще се вършат още в деня на бягството от час.

Това плануват промени в механизма за попречване на отпадането от учебно заведение, които са препоръчани за публично разискване от просветителното министерство. Досега по него имаше основани екипи, в които влизат учители, представители на полицията, на обществените служби, които вървят по домовете, с цел да увещават родителите да запишат децата си на учебно заведение. Съставът на екипите към детските градини и учебните заведения ще се дефинира от шефовете на всяка просветителна институция. Те ще са и ръководители на екипите, в които с изключение на представители на учебното заведение и детската градина и учители, влизат и експерти от обществените служби и полицията.

Освен да вървят по домовете на избягалите от час, екипите би трябвало да откриват " аргументите и ползват ограничения за попречване отсъствието на децата и учениците ". Те би трябвало " всекидневно " да работят и с родителите " за мотивирането им за обезпечаване трайното наличие на детето или ученика в просветителната институция ". Може да оферират и ограничения за поддръжка на учениците, както и за предотвратяването на отпадането им от просветителната система.

Специалните екипи за връщане на отпадналите от учебно заведение деца бяха основани преди две години. Първоначално те трябваше да обиколят адресите на децата, които са във възраст за наложително обучение, само че не са записани в учебно заведение. Тогава се оказа, че огромна част от децата не живеят в България или не може да се откри на кой адрес тъкмо живеят. След това механизмът беше надграден с ограничения за задържане в клас на децата, които са се записали на учебно заведение след убеждаването от страна на специалистите.

Преди няколко месеца бяха признати законови промени, с които от новата образователна година детските ще се стопират за една година при три дни неизвинени отсъствия за месец. Целта на тези промени още веднъж беше предотвратяването на отпадането от учебно заведение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР