В десетминутно изявление пред парламента депутатът от ГЕРБ Кирил Ананиев

...
В десетминутно изявление пред парламента депутатът от ГЕРБ Кирил Ананиев
Коментари Харесай

Кирил Ананиев: Фискалната политика на правителството е заплаха за националната ни сигурност

В десетминутно изказване пред Народното събрание депутатът от ГЕРБ Кирил Ананиев изложи претекстовете, с които партията желае избор на съмнение на държавното управление на Кирил Петков.

" За 9 месеца ни се предлага шестата макроикономическа прогноза, с цел да се отбрани актуализацията на бюджета. Но тя не е вярна. Това демонстрира липса на потенциал, освен за средносрочно, само че е за краткосрочно обмисляне. Подценена инфлация, висок бюджетен недостиг, голям и заробващ външен дълг, вносът нараства двойно по отношение на износа, сериозен размер на фискалния запас, занижена безработица. Трябва ми доста време да го обясня, а не съм сигурен, че сте способени да ни разберете ", съобщи някогашният финансов министър.

Той напомни, че България е на 4-то място по инфлация в Европейски Съюз, и сме попаднали измежду най- бързо обедняващите народи. Това е рекордна инфлация след банкрута през 1996. Увеличението на питателните артикули към този момент е 26 %. До края на година инфлацията ще надвиши 13 %, а Европейска комисия ще стартира процедура за несъразмерен недостиг против България през есента, заяви Анананиев.

Според него плануваният систематичен недостиг ще бъде по-голям от позволения. Очаквания недостиг на бранш Държавно ръководство е 5,2. Планирания недостиг е 4,1 % и до края на годината ще надвиши 7,1 от Брутният вътрешен продукт.

" Това обрича идващите държавни управления на тежки рестриктивни ограничения или повдигане на налозите. Датата 1 януари 2024 година за влизането в еврозоната е под въпрос. Дългът се ръководи некадърно и несъответстващо. Значимия срив на макроикономическите знаци се дължи на неналичието на едикватни дейности на държавното управление. Има риск от увеличаващата се инфлация и понижаване на добавената стойност, създавана от стопанската система. Другият риск е забавянето на инфраструктурните планове и забавянето на приемане на средствата от Плана за възобновяване и развиване " сподели депутатът.

Правителството се провали и в привличането на интернационалните вложители. Има единствено 115 милиона лв. сертифицирани вложения. Имаме спад от 86 % спрямо ръководството на ГЕРБ. България липсва от интернационалната карта на задграничните вложения, съобщи Анананиев.

Той е безапелационен, че неналичието на стратегия и прогноза е признак за управническа отпадналост. " Населението губи своята покупателна дарба, ще се задълбочават неравенството и опълчването. Наесен ще има банкрут на общини " предвижда финансистът.

Правителството не можа да се оправи с нито една от рецесиите. Фискалната политика на държавното управление е с опасност за финансовата, а от там и за националната сигурност, приключи Ананиев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР