В деня, в който Том Шинкер и Мартин Друшел се

...
В деня, в който Том Шинкер и Мартин Друшел се
Коментари Харесай

Археологическа изненада в Перу: Двама германци откриха село на Облачните воини Чачапоя

В деня, в който Том Шинкер и Мартин Друшел се натъкнали на от дълго време изоставеното село на Чачапоя, огромна част от членовете на експедицията лежали заболели в своя лагер в джунглата. Един от тях даже имал тежка пневмония, а различен – счупени ребра след неприятно рухване.

Шинкер и Друшел провеждат авантюристичен пътувания и с това си изкарват парите. Понякога водят групи в Сахара, различен път в Гренландия. Този път организирали пътешестване в дъждовните джунгли на Перу. „ Това не е почивка за отмора “, споделят двамата, които са на 27 и 28 години.

В продължение на две седмици и половина двамата съпровождали 20-членна експедиция в Северно Перу през август. Движели се в местността към Езерото на Кондора, към 600 километра североизточно от столицата Лима. Регионът е необитаем, а най-близкият по – огромен град се намирал на няколко десетки киломитра разстояние.

В джунглата видимостта за експедицията не надхвърляла 2 метра, тъй като гъста растителност препречва погледа. Районът по брега на Амазонка се намира под особена отбрана – никой не може да пристигна без особено позволение. Тук няма улици, пътища, нито даже пътеки. Любителите на рисковите завършения трябвало да си проправят път с мачете. На ден успявали да изминават едвам по няколко километра.

„ Без опитните ни водачи, щяхме да се лутаме безнадеждно, “ споделя Шинкер.

В деня на откритието Друшел и Шинкер се отправили с двама водачи към един връх, с цел да създадат снимане с дрон. Тогава видели, че джунглата към тях внезапно се разредила. „ Тогава забелязахме някакви кръгли структури, прорасли с цветя “, спомня си Друшел.

Оказва се, че са се натъкнали на остатъци от културата на Чачапоя, Облачните воини, известни с кръглите си къщи. Структурите едвам се забелязвали под гъстия пласт всевъзможни представители на локалната флора. Ако били проправили пътя си единствено няколко метра настрана, щели сигурно да пропуснат находката. „ Вероятно сме били първите хора навръх това място от епохи “, описват двамата. „ Това беше необикновено възприятие. “

Чачапоя са живели сред 9 и 16 век в североизточните Анди на територията на днешно Перу, по краищата на басейна на Амазонка. Името Чачапоя значи облачни хора или воини от мъглата . Колко огромно е било тяхното царство не е известно на актуалната просвета. Огромната част от региона, който са населявали, е толкоз надълбоко в джунглата, че всевъзможни археологически изследвания са рисково сложни.

Най-известната находка от Чачапоя е крепостта Куелап (на фотографията горе). Тя се намира на към 50 км северозападно от Езерото на Кондора и е била дейна в интервала от 500 до 1570 г.г. след Христа. Това значи също, че е много по – остаряла от известния град на Инките Мачу Пикчу. Останките на крепостта са открити през 1841 година и потвърждават военната подготовка на облачните воини.

Езерото на Кондора. Около крайбрежията на езерото преди 20 години са открити към 200 мумии на Чачапоя.

Откритието на двамата германци съставлява остатъци от 36 кръгли къщи, с размер едвам няколко метра в диаметър всяка. „ Снимахме стените, само че оставихме всичко по този начин, с цел да не повредим нещо, “ споделя Шинкер. Малко по-късно двамата уведомили за откритието съответните управляващи. За Перу находката не е кой знае какъв брой атрактивна, тъй като се намира на такова място, че скоро надали някой ще мине оттова.

„ Такива дребни села са типични за културата Чачапоя “, споделя Каролине Ноак, професор по антична американистика в Университета Бон, пред Spiegel. Все още археолозите умуват, дали вярно схващат Чачапоя като един народ. Те изхождат от това, че обособени групи непрекъснато са се обединявали в разнообразни съюзи, съгласно политическите си ползи, тъй че обществото на Воините от мъглата е било прекомерно сложно.

Дори името Чачапоя не са си го дали те самите, а Инките са ги наричали по този начин. Те са завладяли царството Чачапоя през 1475 година След жестоки боеве Инките подмамили авторитетни Чачапоя със скъпи блага и ги назначили за владетели на града. Други Воини от мъглата обаче траяли съпротивата против Инките и се съюзявали с испанските завоеватели, които по това време напредвали в посока басейна на Амазонка.

Испанците се удивлявали на Чачапоя, които изглеждали доста друго от Инките: Облачните воини били високи, със ярък загар и руси до червени коси. Някои откриватели даже жонглират с хипотезата, че Чачапоя в действителност са наследниците на испанските келти, които са разкрили Южна Америка надалеч преди времето на завоевателите.

Професор Ноак от Университета в Бон обаче, не има вяра в тази догадка. Тя счита, че е по-вероятно Чачапоя да произлиза от района на Амазонка. „ Генетични проучвания демонстрират връзка на Облачните с европейците “, споделя Ноак. „ Доколкото има такава връзка, аргументите за нея би трябвало да се търсят в 16 век и испанското настъпление на континента. “ Облачните може да са имали деца от испанците, само че това е доста дълго след келтите.

Новооткритата находка в действителност е неразпознаваема под гъстата растителност.

Постоянните войни против инките и испанците, както и привнесените извън заболявания отслабили доста народа Чачапоя (който съгласно оценките е бил към 100 хиляди души). Но те не са изцяло заличени от лицето на Земята. И през днешния ден по краищата на басейна на Амазонка живеят хора, които се самоопределят като Чачапоя.

За предишното на Чачапоя припомня крепостта Куелап, която е впечатляващ паметник, само че надълбоко в джунглата сигурно чакат още свидетелства за тяхната история. Новата техника „ лидар “, при която аероплан облита региона и „ оглежда “ подземен благодарение на лазерни лъчи, може да отключи нови улики. Все отново е прекомерно скъпо и комплицирано цялата перуанска джунгла да бъде изследвана с лидар.

Двамата германци споделят, че още веднъж биха отишли там, само че към този момент набират членове на експедицията за идващото пътешестване.

Още фотоси тук.

Източник SPIEGEL ONLINE.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР