В деня, в който служебното правителство проекта на бюджет за

...
В деня, в който служебното правителство проекта на бюджет за
Коментари Харесай

Политическите сили не харесват бюджета на кабинета, но нямат разбирателство какво ще правят с него

В деня, в който служебното държавно управление плана на бюджет за 2023 година, се разбра, че съвсем всички политически сили в 49-ото Народно заседание не го утвърждават поради заложения висок недостиг в него от 6.4%, само че към момента нямат визия или не споделят какво ще вършат с него.

 Кабинетът утвърди план на бюджет без ограниченията за повече доходи Кабинетът утвърди план на бюджет без ограниченията за повече доходи

Двата разновидността за неговата орис бяха систематизирани от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, само че без да разкрива какви ще бъдат ходовете на социалистите. В декларация от парламентарната естрада тя изрази неразбиране за какво този бюджет ще бъде импортиран в Народното събрание, откакто " не се утвърждава от никого в страната ". Заподозря, че това се прави, с цел да бъдат още веднъж упрекнати депутатите.

Според нея в този момент Народното събрание ще има два изхода: или да го одобри на първо четене и сред двете четения да го поправя, или да бъде отритнат на първо четене и върнат на служебното държавно управление, който да изготви различен. Според нея обаче това не е алтернатива, тъй като не се знае дали кабинетът няма да върне същия.

Вторият вид беше посочен като реален след. Бившият финансов министър Асен Василев разгласи, че софтуерният метод бюджетът да бъде стеснен в 3-процентов недостиг е, като препоръчаният от служебното държавно управление план бъде отритнат на първо четене от Народното събрание и по-късно да бъде поправен от министерството и вкаран още веднъж, само че с по-малък недостиг. След неговото изказване думата взе и Теменужка Петкова от ГЕРБ, която единствено добави, че депутатите са изискали подробна информация за приходите и разноските в бюджета, както и за опцията държавните предприятия да изплащат 100% дял на страната.

От двете срещи на двете договарящи за държавно управление обединения можеше да се направи извод, че са и технологията, по които ще бъдат направени корекциите. Ден по-късно обаче водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, тъй като съгласно него било подло и безконтролно и било опит на Асен Василев да се скрие поради неуспеха на финансовата си политика. Изказа нова теза, съгласно която е отговорност на партиите да си понесат отговорността в Народното събрание, а не да връщат бюджета.

 ГЕРБ и ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " демонстрираха съгласие и за бюджета

Третата по величина политическа мощ в Народното събрание - " Възраждане ", също насочи рецензии към проектобюджета на служебното държавно управление поради " големият недостиг и дългът, който е заложен там ". Лидерът на партията Костадин Костадинов обаче не отговори на въпроса по какъв начин ще работи групировката, откакто план-сметката бъде импортирана за разискване в Народното събрание. По думите му по всяка възможност партията ще има свои оферти по секторни политики, само че първо би трябвало да се реши казусът с недостига.

От Движение за права и свободи се въздържаха от коментар, а " ИТН " бяха сбити. Според тях първо би трябвало да има постоянно държавно управление, а по-късно да се гласоподава бюджет, с цел да не възникне рискът от влизането в популистки разсъждения. " Първо да има ясна и постоянна политическа обстановка и незабавно по-късно бюджет ", разяснява депутатът Станислав Балабанов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР