В деня, в който Русия подложи на масиран обстрел граждански

...
В деня, в който Русия подложи на масиран обстрел граждански
Коментари Харесай

Не е вярно, че Русия спазва международното право по отношение на Украйна

В деня, в който Русия подложи на масиран обстрел цивилен цели на територията на цяла Украйна, в българското интернет пространство се появява текст-апотеоз на политиката на Владимир Путин. На 10 октомври 2022 година две български онлайн медии разгласяват един и същи текст с едно и също заглавие: „ Путин се движи напълно в рамката на интернационалното право “. Авторите, посочени в двете медии, обаче са разнообразни.


Дословното припокриване на двата текста провокира въпроси кой е действителният създател на текста, отправени в това число към самия Явор Дачков.


Проверката на Factcheck.bg демонстрира, че първоизточникът на обявата е пост във Facebook профила на Явор Дачков от същиия ден, 10 октомври, който е препечатан в няколко български онлайн медии, включително електронната версия на вестник „ Труд “. Същия ден в уеб страницата topnovini.eu се появя безусловно същата публикация със същото заглавие, само че като създател е посочен Кеворк Кеворкян. Такъв текст обаче не може да бъде открит нито на уебстраницата на журналиста, нито в неговия формален профил във Facebook.


За онлайн аудиторията обаче кой е същинският създател и къде се популяризира тенденциозната обява няма значение. Въпреки неналичието на цифрови следи, които да сочат към авторството на Кеворкян, текстът се популяризира интензивно във Facebook с неговото име като създател. Проверка с инструмента CrowdTangle демонстрира, че публикацията от topnovini.eu е споделена в няколко Facebook групи и страници с общо над 975 хиляди членове, като е събрала над 7000 интеракции (включително лайкове, мнения и споделяния). 


Текстът в „ Труд “ провокира доста по-малка интензивност във Facebook, само че за сметка на това статусът на самия Явор Дачков е необятно споделян и заимствуван.


Този случай е нагледна илюстрация по какъв начин „ копи-пейст “ практиката, необятно наложена в българските онлайн медии, умножава и усилва посланията на кремълската агитация. Невъзможно е да се каже в кои случаи претекстът за препечатването е идеологически и цели да популяризира гледната точка на Москва и в кои става въпрос за търсене на повече потребителска интензивност и надлежно, облага. Но и в двата случая резултатът е един и също – безрезервно и безконтролно се популяризират дезинформация и агитация. 

Претоплена кремълска агитация

Самият текст на Дачков/Кеворкян съдържа само общи изказвания и генерализации, не се основава на обстоятелства и отразява изцяло позицията на Кремъл за войната в Украйна. Основната теза на въпросния текст е, че Русия съблюдава интернационалното право, а Владимир Путин е „ политик-легалист “. 

Според думата „ легалист “ значи: „ последовател на легалния метод за водене на политическа битка, на легализма “.

Всъщност определението „ легалист “ или „ законник ” за Путин не е ново в кремълската изразителност. Такава визия постанова за себе си самият Владимир Путин – че е управленец, който съблюдава буквата на закона. Същото определение може да се види из изявления в съветски медии, както и в публикация в Pogled.info от 10 юли 2021 година, озаглавена „ Външният министър на РФ Сергей Лавров предизвестява Запада ”. В текста са употребявани фрагменти от публикацията на Лавров – „ ”, само че има и спомагателни мнения, евентуално добавени от създателя на публикацията. Именно от тези мнения разбираме, че Путин е последният останал в света общественик „ легалист ” и „ законник ”.


„ Русия се държи съгласно закона. Путин е последният законник в света през днешния ден. Защото той е този, който непрекъснато, обратно на волевите желания и обещания на западните, глобалистки елити, които към този момент се възприемат като световни (а това са разнообразни понятия: глобалистките елити са тези, които извършват глобалисткия план, а световен хайлайф е статутът, към който се стремят) – работи в границите на закона и интернационалното право, като го приема безусловно подобен, какъвто е. (…) Путин е легалист, той гледа на закона и умерено, без никакви емоции… ”

Всъщност, Русия невъзмутимо и „ без никакви страсти ” неведнъж нарушава интернационалното право от 2008-а година насам – нахлува в Грузия през 2008 година, анексира Крим през 2014 година, взе участие във въоръжения спор в Източна Украйна от 2014 година насам, атакува Украйна на 24 февруари тази година, провежда противозаконни референдуми в самообявилите се Донецка национална република и Луганска национална република и ги афишира за част от Русия.

В на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) извършените референдуми в Източна Украйна са избрани като „ нарушаване на интернационалното право ”, „ оскъдни и невалидни, без никаква правна или политическа стойност ”. По време на същото заседение на ПАСЕ страните членки в Съвета на Европа бяха призовани да афишират Русия за „ терористична страна ”.

Антонио Гутериш споделя, че Уставът на Организация на обединените нации е явен и анексирането на територии на друга страна членка на организацията посредством използването на закани и принуждение съставлява непосредствено нарушение на правилата на Организация на обединените нации и на интернационалното право. На 12 октомври 2022 година 143 страни членки на Организация на обединените нации страни поддържат, осъждаща нелегално извършените референдуми в елементи от Източна Украйна. Само пет страни гласоподават срещу резолюцията – Русия, Северна Корея, Беларус, Никарагуа и Сирия.


Действията на Москва са в прорез с Устава на Организация на обединените нации, който не разрешава опасността със мощ или използването на мощ по отношение на друга страна. гласи: „ Всички членове на организацията се въздържат в интернационалните си връзки от заплашване със мощ или приложимост на мощ против териториалната целокупност или политическата самостоятелност на която и да е страна или по какъвто и да е различен метод, несъответстващ с задачите на Обединените народи. “ Принципите на Организация на обединените нации изискват от членовете на организацията да “уреждат интернационалните си разногласия с мирни средства по подобен метод, че да не слагат в заплаха интернационалния мир и сигурност, както и справедливостта “.

Твърденията на Русия, че дейностите ѝ в Украйна са в отбрана на етническите руснаци там, че предотвратяват „ ” и правят „ ” и „ избавление ”, че са в и прочие са неведнъж оборвани и опровергавани.

Всъщност, като съображение за дейностите си „ самозащита при положение на въоръжено нахлуване ”. В писмо до Международния съд на Организация на обединените нации Кремъл декларира, че „ в реалност ” „ специфичната военна интервенция “ на територията на Украйна се основава на, който се отнася до „ неотменимото право на самостоятелна или групова самозащита при положение на въоръжено нахлуване против член на организацията ”.

Въоръжено нахлуване против Русия от страна на Украйна обаче не е имало. Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 година

Типично за кремълската агитация е да постанова по едно и също време взаимно изключващи се тези. Така, до момента в който твърди, че не нарушава интернационалното право, редом с това Москва употребява довода, че и Съединени американски щати нарушават интернационалното право, затова това е разрешено и за другите.

Този кремълски роман постоянно се илюстрира с изброяване на предходни интернационалните спорове, в които Съединени американски щати са взели участие, без да се регистрират характерните условия във всеки обособен случай. Много известно у нас е сравнението с Косово, само че се пропуща събитието, че точно съпротивата на Русия (подкрепена от Китай) не разрешава приемането на резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за законно потребление на военна мощ за преустановяване на закононарушенията, осъществявани от армията на Слободан Милошевич против косовските албанци. Защо сравненията сред събитията в Косово и дейностите на Русия в Украйна са подвеждащи и манипулативни е.

Този следващ опит за налагане на „ другата ” (кремълската) позиция към войната в Украйна обаче среща бърза и безапелационна реакция от страна на публиката. Широка известност в медиите и обществените мрежи закупи реакцията на пловдивския правист Тодор Рогошев, който ясно и систематично оборва изказванията на Явор Дачков с причини от интернационалното право.


Тодор Рогошев приканва журналиста на спор, в който двамата да сблъскат позициите си. Единственият отговор на Дачков може да се открие в коментар под друга обява на юриста от 11 октомври 2022 година В него Дачков косвено отхвърля предлагането за спор: “Не се състезавам с никого, а мнението ви не съставлява интерес за мен(…) Вашата суетност и обгрижването ѝ също не ме интересуват ”.


Постът на Явор Дачков във Facebook към момента е разполагаем и не е заличен, както счита Тодор Рогошев, все още на публикуването на този текст.

.......

Авторът Ванеса Николова е приключила публицистика в СУ „ Св. Климент Охридски “. Работила е като редактор и преводач в печатни и онлайн медии. Интересува се от тематики, свързани със Западните Балкани и Далечния Изток, в това число нуклеарното разоръжаване на Корейския полуостров. Вълнува се от астрономия и астрофизика и една от задачите ѝ като публицист е да направи науката по-достъпна и забавна за елементарния четец. Работи с британски, испански, италиански, френски, съветски, сръбски и корейски език.

Публикацията е основана по плана FENCE: Building resilience for safeguarding political debates in EU Southeast frontiers с поддръжката на Европейския съюз. Отговорността за наличието е напълно на Factcheck.bg.

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР