В деня, в който правителството подаде оставка, министърът на икономиката

...
В деня, в който правителството подаде оставка, министърът на икономиката
Коментари Харесай

Нинова обяви скоростни конкурси за шефове на държавни компании

В деня, в който държавното управление подаде оставка, министърът на стопанската система Корнелия Нинова е оповестила състезания за промяна на част от управленията на три държавни компании под неин надзор. Става дума за Държавната консолидационна компания (ДКК), Национална компания " Индустриални зони " (НКИЗ) и Българската организация за експортно обезпечаване (БАЕЗ), в чиито бордове към този момент бяха направени краткотрайни промени без съревнование. Сега обаче е открит конкурс, който ще бетонира определените за идващите няколко години. А претендентите имат единствено три дни - до 30 юни, с цел да подадат документи.
Търси се
В ДКК се търсят трима нови членове на съвета на шефовете. Ръководството на холдинга, под чиято шапка са множеството сдружения към икономическото министерство, беше заменено напълно първоначално февруари до провеждането на конкурс, малко по-късно за единствен изпълнителен шеф беше избрана Смиляна Нитова. Скоро по-късно последваха смени и в основни дъщерни компании, в това число военните ВМЗ и " Кинтекс ". В края на май пък Нинова освободи едно от новите попълнения - Таня Митова, и понижи числеността на борда от 5-има на 4-ма души.

Три позиции са оповестени и за директорския ръб на НКИЗ, чиито настоящи членове бяха назначени от Нинова през март. Поста си тогава резервира само Добринка Вичева. За изпълнителен шеф беше избран някогашният ръководител на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов.

Конкурсът за БАЕЗ е за четирима членове на надзорния съвет - двама представители на страната и двама самостоятелни. Както и в другите сдружения, в средата на май там Нинова смени четирима от петимата надзорници до провеждането на конкурс, като остави единствено Бойка Василева. Само месец по-късно обаче министърът освободи двама от новоназначените - Гълъбин Гълъбов и Веселин Рашин, и понижи броя на членовете до трима.
Реклама Критерии
С публикуването на обществени предложения за присъединяване в състезанията Нинова официално е спазила условията на закона, въпреки че самите известия мъчно могат да се открият на уеб страницата, в случай че не се търсят целеустремено. За това не оказват помощ и късите периоди, избрани за подаване на документите.

Иначе като цяло критериите за асортимент са общоприети, като претендентите би трябвало да имат магистърска степен в избрани области, както и професионален опит. Състезанието протича на два стадия - в първия се прави инспекция по документи, а във втория искащите минават през писмена и джука оценка. Кандидатите би трябвало да показват своите концепции за развиване на сдруженията, като министерство препраща към уеб страниците на трите компании и към докладите им в Търговския указател. Абсурдното обаче е, че докладите в регистъра се подават до края на септември, а в системата на Агенцията за обществени предприятия и надзор, където по принцип би трябвало да се разгласяват до 25 април, за 2021 година е забележим единствено докладът на БАЕЗ.
Свързани публикации Корнелия Нинова изненадващо избра Петко Николов за шеф на индустриалните зони 31 март 2022, 06:09 Корнелия Нинова подменя борда на ДКК с правилни партийци 9 февруари 2022, 17:20 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР