В деня, в който официално ще бъде запалена коледната елха

...
В деня, в който официално ще бъде запалена коледната елха
Коментари Харесай

София с коледен призрак, вместо дух

В деня, в който публично ще бъде запалена коледната елха на София, взехме решение да ви напомним наш коментар отпреди тъкмо 1 година. За страдание нищо не се е трансформирало и градът ни, в навечерието на най-семейните, обичани и цветни празници, наподобява печален и мрачен. Коледната декорация е банална, съвсем незабележима и една и съща от години. Това напомня Борис Бонев от неправителствената организация „ Спаси София “.

В навечерието на най-семейните, обичани и цветни празници, София наподобява тъжна. Забързаните пешеходци и безкрайни колони от коли са се отправили към следващия мол, като само място, на което в действителност може да бъде усетен коледния дух. И няма подозрение – комерсиалните центрове поставят големи старания да привлекат повече хора с разнородни и богати украси, събития, музика и ядене.

Дори коледният немски базар в градската градина не може да измие срама от извънредно незадоволителната, банална и остаряла коледна декорация, сложена от Столичната община – декорация, която всяка година е безусловно една и съща и е сложена на същите места. Защо никой на Московска 33 не смята основаването на празнична атмосфера за значимо и належащо остава неразбираемо, само че от тази индиферентност губим всички ние.

А за какво коледната декорация е значима?

Всеки със своите аргументи, само че множеството хора обичат да виждат украсени градовете, в които живеят. Често времето към коледните празници е единственото, през което мнозина пазарят на драго сърце – с чаша греяно вино в ръка, слушайки коледни песни и разхождайки се под красиви и искрящи коледни светлини. Затова не е инцидентно, че градските администрации по света харчат стотици милиони евро годишно за коледна декорация. Най-очевидната изгода от това е насладата, която се основава у живущите.

Много е просто: коледната декорация и светлини вършат хората щастливи. А колкото по-впечатляваща е тя, толкоз по-големи са основаните наслада и благополучие. Сигурно някой ще си каже, че при всички други проблеми, надали броят и типът на няколко гирлянда е от изключително значение, само че белким столицата на най-нещастната нация в Европа не заслужава малко наслада?

В последна сметка коледната декорация носи и редица други позитиви – в цялостен цвят градовете се надпреварват, с цел да основат най-голямото и красиво коледно шоу, тъй като знаят, че това притегля вниманието, чудесна безвъзмездна реклама е и най-важното – притегля повече туристи. Коледният дух и положителното въодушевление са и значими предпоставки за повече харчене и щедрост, което води и до по-жива локална стопанска система.

Коледа в София – тъмна, тъжна, евтина, банална…

Градът ни в никакъв случай не се е славил с хубава коледна декорация. Всяка година, в случай че човек следи процеса по накичване, ще остане с усещането, че някакви нещастни хора вършат нещо принудително и изобщо не ги интересува крайният резултат. На дребното украсени улици и булеварди, съвсем напълно в центъра на града, висят опоскани и скучни гирлянди или светлинки. Знакови здания като Народното събрание или Общината или не са украсени, или е нужен бинокъл, с цел да се виждат едвам мъждукащите сини светлини тъкмо под “Съединението прави силата”. Единственото изключение вършат Българска народна банка и основният вход на президентството, само че и там украсата е една и съща от доста години.

Как наподобява Коледа към нас

Лесно ще бъде да съпоставим София с Ню Йорк, Мюнхен или Париж и да кажем, че база за съпоставяне няма. Но това е обикновено, мащабите са разнообразни. Трудното идва, когато стартираме да съпоставяме София с градовете на Балканите. Трудно, тъй като още веднъж ще установим, че сме надалеч обратно даже спрямо по-малко и по-бедно Скопие. Там, чудесната им декорация коства едвам 190 000 евро, само че очевидно София, макар бюджета си от 1,2 милиарда лв., няма сили да отдели сходна или малко по-голяма сума, с цел да ни направи по-щастливи и усмихнати.

Затова пък в градове като Букурещ и Белград всяка година коледната декорация е по-пищна, а коледните празненства са на всички места. В Любляна пък запалването на светлините е измежду най-важните събития на годината и съществена туристическа атракция. Засега ни остава да въздишаме и да се надяваме, че и ние някой ден ще настигнем най-малко балканските ни съседи във връзка с грижа на Общината за положителното въодушевление на жителите.

В последна сметка още веднъж стигаме до огромния проблем – Столичната община изцяло е абдикирала от задължението си да се грижи за хората, които живеят на територията на София. Грижа, която би трябвало да се показва освен във връзка с физическото оцеляване, само че и във връзка с прочувственото им положение.

Комичната коледна декорация на София е просто следващият признак на тежката и все още неизлечима болест, от която страда Столичната община, а точно базово недоумение за значимостта на градската среда за добруването на хората. Тази болест е на всички места към нас, подхранва се от нашите пари и с помощта на нашето безхаберие – некачествени поправки, неточен, замърсен и муден градски превоз, презастрояване, липса на положителни обществени пространства, липса на пешеходни зони, мощно замърсяване на въздуха.

Всичко това е лечимо, само че би трябвало да желаяме лекуването, а това не става с утешение но “по-добре е от преди”. София има потребност от гражданска война, а не от мудна еволюция, тъй като закъснението, което следва да наваксаме е прекомерно огромно. Хубавото е, че нещата в действителност зависят от нас.

Пожелаваме ви прелестни и щастливи фамилни празници и дано пършивата коледна декорация на София не ви скапва положителното въодушевление.

* Със съкращения
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР