В деня, в който честваме Освобождението, говорят наследници на националните

...
В деня, в който честваме Освобождението, говорят наследници на националните
Коментари Харесай

Заветът на строителите на Паметника на свободата на връх Шипка

В деня, в който честваме Освобождението, приказват наследници на националните ни герои и на тези, построили Паметника на свободата на връх Шипка. Ето какви са заветите, предадени от отците им и по какъв начин се преплитат орисите на потомци на сираци от Баташкото кръвопролитие, Раковски и Богориди...

Михайлина Скордева е щерка на един от строителите на Паметника на свободата на връх Шипка - проектант Генчо Скордев. Казва, че в гените на фамилията ѝ е вплетена свободата.

" Моята прабаба е сираче от Баташкото кръвопролитие, осиновена от Казанлък, а прадядото е украинец, който е останал в Казанлък след войната, с цел да урежда болничното заведение в Казанлък ", описа арх. Михайлина Скордева, щерка на арх. Генчо Скордев.

Строежът на паметника е сложен, пътят до върха е бил съвсем непревземаем, служащите са се отказвали, оставащите живеели в землянки. Мечка слизала от върха и ги плашила. Същинското строителство продължава цели четири години при сурови условия до последния камък, положен през 1930 година.

" Баща ми доста пъти с магаре е отивал. Материалите са се изкачвали основно с волски каруци. Там се събират ветровете и някой път ветровете носят пясък и камъни и заслепяват очите на хората. Цялото строителство е един героизъм на всички, които там са били в планината ", споделя още арх. Михайлина Скордева.

Паметникът е еманация на битката на цялостен народ, споделя наследникът на Христо Ботев - Боян Ботйов. Той е правнук на брата на революционера военачалник Кирил Ботйов.

" Да, връх Шипка е знак, както знаци са Левски, Ботев и Раковски. Около 66 000 руснаци умират в тази война, към 30 000 българи, 12 500 са опълченците, тъй че това е значителното, всичко останало е декор и политически тълкувания ", споделя Боян Ботйов, правоприемник на Ботевия жанр.

Две години преди този момент 20-годишната Райна Княгиня шие основното знаме на Априлското въстание. Негово копие има в дома си правнукът ѝ Здравчо Здравчев.

" Това е знамето на Райна Княгиня и то е до нейния портрет, а това е българското знаме, това са нашите будители, които ни дадоха горделивост да се надигнем пред целия свят и да заявим - ние сме българи и сме горделив народ! Макгахан споделя в едно от писмата от Ада, в което разказва срещата си с нея - той споделя: Надали на този свят има роден мъж, който да заслужава тази красива и интелигентна жена ", споделя Здравчо Здравчев, правнук на Райна Княгиня.

Гордее се, че във вените му има вековна история.

" Нашата горделивост е, че сестрата на Софроний Врачански е наша девет пъти прабаба и ние сме кръвно свързани с нашия жанр. И е известно, че Софроний Врачански е дядо на Княз Стефан Богориди, тъй че ние сме свързани и с този жанр. Аз съм горделив човек, тъй като седнал съм на бюрото на дядо ми - военачалник Иван Дипчев, най-големият наследник на Райна Княгиня ", споделя още Здравчо Здравчев.

Потомците на великите българи споделят, че би трябвало да ценим повече свободата и националните ни герои.

" Лошото е, че ние ги тачим, само че би трябвало повече да учим за тях. Това ни e казусът на нас ", добави Здравчо Здравчев, правнук на Райна Княгиня.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР