В деня на пренасяне мощите на свети Николай Мирликийски жителите

...
В деня на пренасяне мощите на свети Николай Мирликийски жителите
Коментари Харесай

Село с храм на пет века даде курбан срещу бедствия

В деня на преместване мощите на свети Николай Мирликийски жителите на монтанското село Горна Вереница направиха водосвет и дадоха курбан, с цел да не ги сполетяват бедствия и да има дъжд над нивите.
 kurban_g_verenica_montana20180509a_800x534  kurban_g_verenica_montana20180509b_800x534  kurban_g_verenica_montana20180509c_800x534  kurban_g_verenica_montana20180509d_800x534
Ритуалът бе извършен край остаряла чешма с шест чучура, а църковната работа протече в античния храм „ Свети Николай Летни ”. Черквата на Горна Вереница съгласно историци е строена през 15-ти век, само че евентуално на нейното място е имало храм още по времето на Втората българска страна, който е бил опустошен от османските нашественици.

Въпреки тежките времена обаче локалните поданици събрали пари и вдигнали още веднъж Божия дом. Черквата „ Свети Николай ” в Горна Вереница е с неповторими икони и фрески и е оповестена за монумент на културата. През последните години със средства от Дирекцията по вероизповеданията, община Монтана и дарения от локални хора остарелият храм бе потегнат и събира богомолци на всеки празник.

В селото идват и туристи, с цел да се възхитят на евангелските подиуми по стените на храма, показа кметицата Веселка Горанова. След службата в двора на черквата бе раздаден и курбан за здраве и благоденствие на жителите и гостите на селото.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР