В Деня на победата на 9 май в Молдова след

...
В Деня на победата на 9 май в Молдова след
Коментари Харесай

Специалните пратеници на bTV в Молдова: Как гвардейски орден спасява живота на ветерана Павел Гладков?


В Деня на успеха на 9 май в Молдова след напрежението от последните седмици в Приднестровието, на централния площад към 10:00 ч. ще стартира празника и ще се съберат хората, които ще вземат участие в шествието във връзка 9 май.

Роден е на днешната дата преди едно столетие и една година описа пред специфичните пратеници на bTV спомените си за 9 май и края на Втората международна война.

Снимка: bTV


На 9 май навършва 101 години. През 1921 година в село Новое Зубарево се ражда Павел Василевич. По това време селото се намира в Молдовската самостоятелна руска социалистическа Република. Сега днешна Русия. В акта на раждане го записват обаче ден по-късно - на 10 май.

Майка му ражда 3 здрави момчета и едно момиче, още 3 деца обаче не оцеляват. Случва се и още едно злощастие.

" Майка ми и татко ми умряха рано, бяха млади и останахме сирачета. За нас се грижеше нашата баба. Само тя. Майката на моята майка ", споделя мъжът.

Снимка: bTV


След сложното детството на село, съумява да приключи учебно заведение в Красносободонск. После следва история в университета. Дипломира се и на идващия ден Русия влиза във войната против Хитлеристка Германия.

Павел Василевич е мобилизиран.

" По време на войната, при едно стълкновение вражеска бомба падна на 3 метра от мен ", си спомня Василиевич.

Актът за раждане-свидетелството на Павел Василевич, е било простреляно от немска бомба.

" Бях разрязан, документите бяха унищожени. Колкото пръста ми беше парчето от бомбата, уцели ме ", спомня си той.

Ветеранът ми описа още, че гвардейски знак безусловно избавя Павел Василевич, откакто коршум и осколка го оцеляват, пронизват униформата му.

Снимка: bTV

" Снарядът се разруши и осколки те ме уцелиха, гвардейски ми медал се разруши на 2, само че ме отбрани. Спаси си ме. Заради него съм жив. Гвардейският знак ми избави живота ", споделя Василиевич.

Цяло знамение е, че е оживял. Надживява и войната. Идва новината за мир.

" Настроихме радиото на фронта - и се чу един глас: Внимание, приказва Москва! Говорит, Москва. Фашистка Германия подписа и призна капитулация. Целият батальон стреля от наслада в небето. Това беше първото известие, че идва краят на войната. Плачехме и се прегръщахме. 9 май 1945. Беше популярен празник! За всички бойци и за всички хора ", споделя Павел Василиевич.

Войникът от Втората международна война, деец през днешния ден е рожденик.

" В нашия дом 9 май е празник за нас. Няма да отида на площада, на манифестация, само че посрещам посетители ", споделя мъжът.

В Кишинев на двудневно посещаване идва генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. Той ще се срещне с президента с премиера, както и с ръководителя на Народното събрание в Молдова. Също по този начин Гутериш ще посети и бежански център.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР