В деня на пчелари и медари, мирянипочетоха празника Св. Харалампийкрай

...
В деня на пчелари и медари, мирянипочетоха празника Св. Харалампийкрай
Коментари Харесай

С курбан за здраве и освещаване на меда се почете празника Свети Харалампий в село Железница

В деня на пчелари и медари, мирянип очетоха празника Св. Харалампий край храма, ситуиран в Джалевата махала, на село Железница. Храма е единствения на територията на община Симитли, който носи името на светеца.

Отец Спас отслужи литургия и водосвет за здраве, след което освети и меда, който бе донесен от доста медопроизводители и поданици на община Симитли.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов, Стефан Апостолов, госпожа Гергана Гиздова – кметски наместник на село Железница, ръководителят на Общински съвет - Симитли Вилимир Александров, зам. – кмет на община Симитли, госпожа Евгения Георгиева, госпожа Таня Янкова – общински консултант, както и доста миряни, посетиха през днешния ден храма и възпламениха свещ за здраве. Всички те се помолиха за богатството на всички поданици на общината и за добра плодородна година с цел да може пчелите да имат храна и идната година да се освети още повече мед.

„ На този прекрасен ден, на този Божествен ден – Свети Харалампий, ден за среща с другари, честваме 28 години от откриването на нашата дребна, само че с огромна задача – църква „ Св. Харалампий “ в село Железница, Джалева махала. Мили хора, другари, скъпи деца и доста обичани внуци, за Вас, за всички нас, преди 28 години една жена от нашата махала описа за желанието си да построи параклис тук в Джалева махала. Нейната концепция била призната на Общо заседание, което се състоя в къщата на Асен Джалев и по-късно с огромно предпочитание и упоритост се постави главния камък на параклиса. Всички дружно съградихме и открихме през 2000 година нашият дребен християнски дом, който бе осветлен на 17 септември, когато почитаме Вяра, Надежда, Любов и майка им София. Бъдете живи и здрави и Бог да е постоянно с Вас! ". С тези думи, баба Венета напомни историята за основаването на храма в Джалева махала и поздрави всички присъстващи на днешния празниик.

Храмът е построен, с помощта на починалия Асен Джалев - един от най-уважаваните и известни пчелари в района. Любопитен факт е, че първото дете, кръстено в църквата, е точно внучката на бай Асен, както приживе го назоваха всички.

Делото на Асен Джалев продължава и до през днешния ден от неговите потомци, които посрещаха всички, пристигнали в храма! Въпреки студеното време, божието място бе посетено от доста поданици и посетители, както и от производители на мед от региона. За всички присъстващи на днешния празник се раздаде курбан за здраве.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР