В Деня на българското кино от националния филмов център провеждат

...
В Деня на българското кино от националния филмов център провеждат
Коментари Харесай

Отбелязваме Деня на българското кино с "13 филма на 13 януари"

В Деня на българското кино от националния кино център организират самодейността „ 13 кино лентата за 13 януари “. От 2005 година на 13 януари - датата на първата обществена прожекция на кино лентата на Васил Гендов „ Българан е галант”, българската кино общественост празнува своя професионален празник.

По този мотив от Националния кино център оферират 13 кино лентата, които можете да гледате през днешния ден в Дома на киното.

Първият е лентата " Страх " на Ивайло Христов, който беше българската номинация за " Оскар " в категорията задграничен филм. Историята споделя за Светла, вдовица, която неотдавна е изгубила работата си като учителка. Селото, в което тя живее, е наоколо до границата на България с Турция и край него постоянно се появяват бежанци. Един ден и тя среща в гората мигрант от Африка. Това трансформира живота ѝ. Тя е принудена да се опълчи против цялото село, което се пробва да прогони чернокожия емигрант.

" Страх " е с 4 награди от фестивала „ Златна роза”, включително за най-хубав филм и актриса на Светлана Янчева.

За феновете на късометражно игрално кино, не пропускайте " Магаре " на Мартин Негрев, взел Голямата премия за късометражен игрален филм на фестивала " Златна роза ", " Мона Лиза " на Веселка

Кунчева с наградата на рецензията за късометражен филм от влиятелния конгрес във Варна, както и " Хлад " на Девина Василева.

В програмата са включени още анимационните филми " Болт " на Илия Шекерджиев, " Глич в йерархията " на Весела Данчева, " Мармалад " на Радостина Нейкова ", Призрак " на Сотир Гелев " Сантяго " на Андрей Кулев и " Човекът тиня " на Пламен Николов. В рамките на самодейността можете да видите и Документалните филми " Преди краят " на Елдора Трайкова с 2 награди от фестивала " Златен ритон " – за документален филм и за постановка и " Луцифер " на Пламен Николов. На Специалната стратегия 13 кино лентата на 13 ти януари с нови български игрални, документални и анимационни продукции могат да се насладят лщбителите на киното в София, Пловдив, Велико Търново и Варна. Прожекциите са с вход свободен.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР