В деня, когато руските сили се изтеглиха от окупирания в

...
В деня, когато руските сили се изтеглиха от окупирания в
Коментари Харесай

На готвача на Путин му е все тая какво мисли Западът за него

В деня, когато съветските сили се изтеглиха от окупирания при започване на нашествието украински град Херсон, ръководителят на съветската частна военна компания „ Вагнер “ Евгений Пригожин съобщи, че „ който желае мир, се готви за война “. Приближеният до Кремъл бизнесмен, именуван „ готвачът на Путин “, заяви, че ще построява укрепления в съветските Белгородска и Курска област, ще оказва помощ на популацията от граничните с Украйна региони, ще го образова и ще провежда доброволчески отряди, съобщи Франс прес, представен от Българска телеграфна агенция.

Успоредно с хиперактивността на 61-годишния Пригожин, който през последните два месеца внезапно реши да признае, че е създател на „ Вагнер “ и е правил интервенции за оказване на въздействие върху изборите в Съединени американски щати, редица глобени съветски олигарси страдат от ден на ден от тежестта на задграничните наказания и новия си статут на парии.

Пригожин обаче самонадеяно показва, че му е все едно какво е отношението към него на Запад и умишлено влиза в светлината на прожекторите. Според някогашния олигарх и настоящ съветски отстъпник Михаил Ходорковски водачите на „ Вагнер “, които се регистрират директно пред Путин, имат толкоз мощно политическо въздействие в Кремъл, колкото е това на външния министър Сергей Лавров и на министъра на защитата Сергей Шойгу, заяви лондонският в. „ Гардиън “.

Ходорковски, който беше лишен от благосъстоянието си и се трансформира в политически пандизчия, е споделил пред английската парламентарна комисия по външните работи, че предприемачът Пригожин има същия достъп до президента Путин, какъвто е разрешен на формалните длъжностни лица от държавното управление в Москва.

Както наподобява, за разлика от други съветски олигарси, които търсят метод да се дистанцират от Кремъл, осъзнавайки, че позорното клеймо, което са им сложили глобите, е довело, както написа сп. „ Форин афеърс “, до обществената им гибел, предприемачът Пригожин интензивно работи за увеличение на известността си, застанал компактно до ръководещите.

Ходорковски е изтъкнал, че Пригожин стои и зад неотдавнашното назначение на военачалник Сергей Суровикин за командващ на така наречен „ специфична военна интервенция “ и работи в тясно съдействие с него.

Според Ходорковски известността на „ Вагнер “ в Русия през последните месеци очевидно е повишена, с помощта на това, че компанията съумя да показа съществуването си като опция на по-широка готовност. Частната военна компания обаче, има не повече от 7000 души персонален състав и няма по какъв начин да бъде упреквана за военните неуспехи на Русия в Украйна, където съветските бойци са сред 150 и 200 хиляди.

Двамата доближени на Путин, които би трябвало да понесат отговорността за неуспеха на военните дейности на Русия, съгласно Ходорковски, са финансистът на Путин Юрий Ковалчук, прочут и като негов персонален банкер, и министър Шойгу. Смята се, че Ковалчук и Шойгу са упорствали най-вече пред съветския водач да стартира нашествието и предричали, че Киев ще падне за три дни.

А самият Путин, счита Ходорковски, употребява „ Вагнер “, тъй като това му дава опция да лъже, да бяга от отговорност и да води противозаконна външна политика “, написа „ Гардиън “.

Бившият притежател на петролния колос „ Юкос “ също така е уведомил английските парламентаристи, че след началото на мобилизацията до 700 000 души са напуснали Русия, с цел да я избегнат и това е нанесло „ сериозен удар по отбранителната промишленост на Путин и на стопанската система на Русия “, евентуално по-значим за съветската стопанска система от всевъзможни други нормални наказания, наложени от Запада.

Предприемачът Ходорковски приканва Обединеното кралство да одобри част от тези хора, а не нагледно казано да стигматизира и тях, „ тъй като те са най-активните и най-образованите “. Той е допълнил, че част от тази група са и 30 000 съветски програмисти, основани основно в Кипър. Това всеобщо приключване на мозъци несъмнено е „ накърнило потенциала на Москва да води кибервойна “. Подобно на програмистите, допълнил Ходорковски, доста съветски инженери, нужни за производството на високо точни оръжия, също са избягали от Русия.

На този декор Пригожин приказва за построяването на линия „ Вагнер “ – система от окопи и антитанкова отбрана в Луганска област – една от четирите украински области, нелегално анексирани от Москва през септември, заяви Асошиейтед прес. Много евентуално е на видеото, което се популяризира в съветски обществени медии, да е сниман самият Пригожин на посещаване в наказателни колонии, където вербува пандизчии да се бият в Украйна в подмяна на понижени присъди. Запитан дали набира лишени от независимост наемници, Пригожин нито удостовери, нито отхвърли, само че сподели, че преди време е излежал присъда и е бил в разнообразни затвори. Според АП Пригожин е бил зад решетките в последните години от съществуването на Съюз на съветските социалистически републики, по личните му думи, за 10 години, само че не разкрива защо закононарушение е бил осъден.

„ Готвача на Путин “ стартира бизнеса си като махленски продавач на закуски, а след това става притежател на първокласни заведения за хранене, които притеглят интереса на Путин. По време на първия му мандат съветският водач завежда тогавашния френски президент Жак Ширак на вечеря в един от тях.

„ Владимир Путин видя по какъв начин построих бизнес, тръгвайки от една будка, видя, че нямам нищо срещу да прислугвам уважавани посетители, тъй като те бяха мои посетители “, споделя Пригожин в изявление, оповестено през 2011 година и представено от АП.

Неговият бизнес набъбва  значително и обгръща кетъринг и доставка на храна в учебните заведения. През 2010 година Путин оказва помощ на Пригожин да отвори предприятието си, основано с великодушни заеми от държавна банка. Само в Москва компанията на Пригожин „ Конкорд “ печели милиони долари от контракти за доставка на храна в учебни столове. В продължение на няколко години той провежда и кетъринг за събития в Кремъл и по този начин получава прозвището „ готвача на Путин “, само че също така обезпечава храна и комунални услуги за съветски военни. През 2017 година опозиционерът и герой против корупцията Алексей Навални упрекна фирмите на Пригожин в нарушаване на антитръстовите закони поради наддаване за контракти с министерството на защитата на стойност 387 милиона $.

Заедно с това, от години медийни изявления и западни наблюдаващи свързват Пригожин с съветската частна наемническа компания „ Вагнер “, за която се счита, че взе участие във военни спорове в Либия и Сирия, както и в необявени интервенции в най-малко шест африкански страни.

Пригожин дълго отхвърляше връзки с „ Вагнер “, само че през септември разгласи, че през 2014 година, когато избухват сражения в Източна Украйна сред силите на Киев и подкрепяни от Русия сепаратисти, е положил старания „ да образува група (от бойци), които да отидат (там) и да пазят руснаците “, цитира го АП. Бизнесменът призна също, че „ Вагнер “ „ отбрани сирийския народ, други нации в арабски страни, онеправдани африканци и латиноамериканци “.

През 2018 година Пригожин, както и над 10 руснаци и три съветски компании бяха упрекнати в Съединени американски щати в управление на акция под прикритие в обществените медии за всяване на разкол и разделяне в американското публично мнение преди президентските избори през 2016 година, извоювани от Доналд Тръмп. Обвинения против тях бяха повдигнати в границите на следствието на специфичния прокурор Робърт Мълър на намесата на Русия в американския избирателен развой. По-късно Пригожин беше глобен от финансовото ведомство на Съединени американски щати.

След повдигането на обвиняванията съветската организация РИА „ Новости “ цитира Пригожин да споделя саркастично: „ Много е елементарно да въздействаш на американците: те виждат това, което желаят да видят. Изпитвам огромно почитание към тях. Въобще не съм смутен, че съм в този лист. Ако желаят да видят дявола, дано го видят “.

През юли Държавният департамент на Съединени американски щати предложи премия от 10 милиона $ за информация за съветската интервенция в американските избори, в това число за Пригожин и фермата за тролове в Санкт Петербург, която неговите компании бяха упрекнати, че финансират.

До този понеделник, в навечерието на междинните избори в Съединени американски щати, Пригожин отхвърляше всякаква интервенция. Тогава обаче пресслужбата на една от фирмите му разгласява в обществените медии неговия отговор на въпрос на съветски публицист за тези обвинявания. „ Господа, намесвали сме се, намесваме се и ще се намесваме. Внимателно, тъкмо, хирургически, по наш си метод, по който знаем по какъв начин да го създадем “, гласи отговорът.

„ По време на нашите прецизни интервенции ще отстраним по едно и също време както бъбреците, по този начин и черния дроб “, съобщи многозначително Пригожин.

В отговор представителят на Държавния департамент Нед Прайс сподели, че „ наглото самопризнание, в случай че не друго, наподобява е точно демонстрация на безнаказаността, на която мошеници и доближени се радват при президента Путин и от Кремъл “. На това Пригожин реагира с коментар на британски, в който апропо споделя, че Съединени американски щати от десетилетия „ се месят жестоко “ в избори по целия свят.

Макар в медии да се появиха спекулации, че Пригожин се домогва до значим политически пост, тъй като въздействието му върху Путин пораства, Марк Галеоти от „ Юнивърсите колидж “ в Лондон счита, че той не е доверено лице на Путин. Според Галеоти, представен от АП, Пригожин прави това, което Кремъл желае, и в този развой работи доста добре и в своя полза. Но нещата стоят по този начин – той е част от обслужващия личен състав, а не от фамилията “.

Според Татяна Становая, основателка на самостоятелния мозъчен концерн R.Politik, Пригожин постоянно се среща с Путин, изключително в последно време и има тесни връзки с някои служби за сигурност, само че на Запад въздействието му е надценявано и той разполага единствено с „ тясна и характерна ниша “.

Мнозина съветски олигарси обаче, се оказаха извадени от нишите си на комфорт посредством задграничните наказания, които ги стигматизират. Санкциите, налагани против статута на физически лица, целят дестабилизация на незаконни режими като фрагментират ползите на елита, написа сп. „ Форин афеърс “. Целта им е не да провокират характерна смяна в държанието на режима, а да накарат елита да се дистанцира от режима и да отдръпна непоколебимата си поддръжка. Така се разклаща илюзията за надзор, която крепи властелини като съветския президент Владимир Путин и в последна сметка го прави уязвим към рухване от власт, написа ФА.

Дори и най-добите юристи и най-големите парични ресурси не дават отбрана против статута на парий, който глобите постановат на олигарсите, показва изданието.

Стигматизацията води до посрамване, морално наказание и изолираност. Тези санкции постоянно са изключително мъчителни за незаконни водачи и режими, копнеещи за почитание и за опцията да бъдат част от външния свят. Налагането на „ обществена гибел “ уголемява раздялите вътре във взетите на прицел режими, възпира непознатите им съдружници да ги поддържат и най-после прави по този начин, че властелините наподобяват импотентни и изолирани. Всеки от тези механизми може да форсира рухването на режима, изяснява ФА.

Стигматизирането е обреден групов акт, написа ФА. В седмицата след съветското навлизане в Украйна стотици западни компании ненадейно и внезапно оповестиха, че преустановяват активността си в Русия или се изтеглят за непрекъснато от съветските пазари. Досега над 1000 западни компании са оповестили, че затварят офисите си в Русия, последвани от интернационалните културни и спортни организации. Колективната и едновременна демонстрация на низвергване и морално омерзение от страна на западните компании и културни институции докара до необятно и поредно слагане на позорно клеймо, пишат анализаторите на ФА.

Но за съветския хайлайф е рисково и да се дистанцира от Кремъл, тъй като в предишното състоятелни руснаци са си патили от рецензии против Путин. През 2005 година да вземем за пример Ходорковски беше лишен от положението си на стойност 15 милиарда $ и наказан на 14 години затвор по обвинявания, включващи данъчни измами, въпреки че същинското му нарушение наподобява беше, че финансираше демократичната съпротива, разяснява ФА.

Въпреки всичко някои олигарси взеха решение да приказват намерено против войната в Украйна. Милиардерът банкер Олег Тинков осъди в „ Инстаграм “ нашествието  като „ откачена война “ и беше заставен от Кремъл да замине в чужбина, като продаде каузи си в банката с 97% отстъпка.

Михаил Фридман – милиардер и съосновател на „ Алфа банк “, назова нашествието в Украйна „ покруса “. А бизнеспартньорът му Пьотър Авен се оплака обществено, че е бил „ унизен “ от решението на Латвия да го лиши от най-високото държавно отличие поради съучастничеството му с режима на Путин.

Някои от глобените се пробваха да спасят репутацията си  - като милиардера фабрикант Роман Абрамович, който предложи да продаде на загуба своя футболен клуб „ Челси “ и да подари парите „ на всички жертви на войната в Украйна “. Седмици по-късно той беше видян в Истанбул, представяйки се за медиатор в мирните договаряния сред Русия и Украйна. Смята се също, че е изиграл роля за договаряне на замяна на военнопленници.

Според в. „ Уолстрийт джърнъл “ Фридман е предложил да трансферира 1 милиард $  от персоналното си благосъстояние на украинска банка в опит да убеди английското държавно управление да вдигне глобите против него.

За владетел като Путин, написа ФА, общественият израз на противоречие от страна на олигарси, които преди следваха почтително политиката му, това е сериозен удар. Той беше последван от все по-открито непокорство на вътрешни и районни съдружници. Градските управляващи в Москва  и Санкт Петербург наскоро желаеха оставката на съветския президент, а китайският водач Си Цзинпин и страните от БРИКС показаха угриженост по отношение на войната  и нарушиха от дълго време наложения модел на неутралитет или негласна поддръжка за нападателните дейности на Москва.

Историческият съдружник на Русия Казахстан пък разгневи Кремъл като отхвърли да изгони украинския дипломат и не призна анексията на източни украински територии.

Неподчинението на елита се разпростира лека-полека, по пример, предшествал рухването на други автократи и основава проблеми на съветското управление, разяснява ФА. През февруари известният ефирен публицист Владимир Соловьов си изпусна нервите в ефир, тъй като беше изгубил италианските си вили поради наложените му наказания. Седем месеца по-късно той намерено се разграничи от Путин и изрази пред милионната си публика скептицизъм за „ специфичната военна интервенция “. Соловьов напряко сподели, че военния министър Шойгу би трябвало да си откри друга работа.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР