В държавния лабораторен комплекс Портън Даун в Уилтшър около 200

...
В държавния лабораторен комплекс Портън Даун в Уилтшър около 200
Коментари Харесай

Болестта Х – британски учени започнаха разработването на ваксина срещу нова пандемия

В държавния лабораторен комплекс Портън Даун в Уилтшър към 200 учени се занимават с създаването на ваксина против болест, която може да провокира нова пандемия.

Изследователите са съставили лист с рисковите зоонозни заболявания, които могат да заразят хората и в близкото бъдеще да се разпространят необятно по света, само че към този момент не е известно коя от тях ще провокира пандемия, по тази причина евентуалната зараза е наречена „ заболяването Х “.

„ Надяваме се, че ще успеем да предотвратим пандемията. Ако ли пък не и се наложи да реагираме – към този момент сме почнали да създаваме ваксини и лечения “, декларира професор Дам Джени Харис, началник на Агенцията за отбрана на здравето в Обединеното кралство.

Центърът за създаване и оценка на ваксини в Портън Даун, който до момента бе фокусиран само върху Коронавирус и тестването на успеваемостта на имунизациите против новите му разновидности, е особено уголемен, с цел да работи върху противодействието на „ заболяването Х “.

Понастоящем учените се занимават с мониторинг на няколко високорискови патогена, в това число птичи грип, маймунска едра шарка и хантавирус – болест, популяризирана от гризачи.

Един от сполучливите образци е създаването на ваксина против Кримската-конго хеморагична тресчица (ККХТ) – заболяване, популяризирано от кърлежи, с 30% смъртност при случаите. Ранните клинични изпитвания преди малко са почнали и се чака 24 доброволци да тестват имунизацията. Заболяването става все по-често срещано в Европа с повишението на световните температури и някои пътешественици са пренесли инфекцията в Обединеното кралство.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР