В “Държавен вестник се очаква да бъде публикувано решението за

...
В “Държавен вестник се очаква да бъде публикувано решението за
Коментари Харесай

Публикуват се договорите за новите изтребители

В “Държавен вестник ” се чака да бъде оповестено решението за контракта за новите изтребители F-16, както и измененията в държавния бюджет и контракта за индустриално съдействие, съобщи БГНЕС.

Публикуването на документите е последният стадий от българската процедура по контракта със Съединени американски щати за новите самолети.

България ще купи 8 изтребителя. Очаква се първите самолети да бъдат доставени доникъде на 2023 година, 4 бойни самолета ще бъдат доставени до края на 2023-та, а последните през първото тримесечие на 2024 година Оперативна подготвеност на самолетите би трябвало да е реализирана в края на петата година от датата на влизане в действие на контракта.

Стойността на плана е 2,2 милиарда лв., като по тази причина страната емитира и държавен дълг, с цел да може да добави сумата от към този момент гласуваните 1,8 милиарда лв., напомня БНР.

Очаква се парите да бъдат подадени в банката на Федералния запас. Процент и половина ще е доходността им, обясниха от МО.

Решението за ратификацията на контракта мина и през ветото на президента Румен Радев. Той разкритикува обстоятелството, че ратификацията е предходна бързо на две четения в един ден без да има по-задълбочен спор. Спомена още, че се поемат отговорности, свързани със скрити и неразбираеми разноски.

Въпреки рецензиите ветото беше преодоляно със 128 гласа, дадени от ГЕРБ, “Обединени патриоти ” (ВМРО), Движение за права и свободи и двама самостоятелни.

Вето на контракта за индустриалното съдействие и актуализацията на бюджета не последваха.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР