В далечното минало мюсюлманските поклонници са ходили пеша до свещения

...
В далечното минало мюсюлманските поклонници са ходили пеша до свещения
Коментари Харесай

Влакът стрела, управляван и от жени, който минава през пустинята на Саудитска Арабия

В далечното минало мюсюлманските поклонници са ходили пешком до свещения град Мека. Сега обаче те могат стигнат до него с високоскоростен трен. Около 50 пъти дневно тези елегантни влакове с дълги носове минават през горещите пустини на Саудитска Арабия, като развиват скорост до 300 км/ч. Те транспортират както поклонници, по този начин и и доста любопитни туристи. 
 Mukaab, Мураба, Рияд, Саудитска Арабия и небостъргачът куб, който ще бъде приключен до 2030 година
Небостъргачът куб, с който Саудитска Арабия ще се гордее

Коя ще е най-високата постройка в Рияд

Влаковете стрела, които са измежду 10-те най-бързи в света, са единствено началото на голяма железопътна мрежа. Очаква се тя да се разшири, защото Саудитска Арабия влага милиарди в инфраструктура за стимулиране на туризма и нашарване на приходите оттатък петрола.

От Джеда, вторият по величина град в страната, както религиозните поклонници, по този начин и туристите могат да се трансферират от терминала за идващи на интернационалното летище " Крал Абдулазиз " до блестяща гара, където електрическите експресни влакове се движат съвсем из цялата страна. Въпреки че единствено мюсюлмани могат да посещават Мека, всички пасажери могат да се насладят на тези нови високоскоростни влакове Haramain по 450-километрова линия, която се простира по продължение на част от саудитското крайбрежие на Червено море.

Haramain значи " две светилища " на арабски, кръстени на свещените градове Мека и Медина, които са ситуирани на противоположните краища на линията. Отворен през 2018 година, той също по този начин свързва летището на Джеда и Икономическия град на крал Абдула. Един билет за икономична класа коства 15.30 $, до момента в който бизнес класата е 26 $.

В икономичната класа седалките са в настройка две по две. Половината седалки са обърнати напред и половината обратно, с дребни маси сред тях. Междувременно в бизнес класата седалките са подредени с две от едната страна на пътеката и единични седалки от другата.

Гарите по маршрута са  съвременни и комфортни. Освен това да много красиви. И двете станции в Джеда и Икономическия град на крал Абдула, които са съвсем идентични, са въодушевени от диаманти. Проектирани от английските архитекти Foster + Partners, те имат остри ъгли, елегантни черни стени и дребни звездообразни резби на тавана, които разрешават разнообразни вариации на светлината да минават през целия ден.
 Джаспър, Skeena и канадският трен, който стопира, с цел да качи стопаджии
Канадският трен, който качва стопаджии

Едно удивително пътешестване, което няма да забравим

Макар дизайнът на гарите да е страховит, в по-голямата си част са празни. Няма доста улеснения, като места за хранене и забавление и пасажерите нормално се появяват малко преди потеглянето на плануваните си влакове, вместо да прекарват времето си в циркулиране. Пътуването от Джеда до Икономическия град на крал Абдула лишава единствено 32 минути, а е на разстояние от 111 километра.

Интересно да се означи, че неотдавна доста от машинистите на влаковете са дами. През януари 2023 година първият випуск от 32 дами приключва едногодишна стратегия за образование в Saudi Railway Polytechnic, квалифицирайки ги с лицензи за ръководство на високоскоростни влакове по мрежата Haramain. От CNN напомнят, че през 2018 година, когато железопътната линия еоткрита за първи път, дамите в кралството преди малко стартират да карат коли.

Що се отнася до високоскоростната железница, наподобява, че линията Haramain е единствено началото в Саудитска Арабия. Има и усъвършенствания на съществуващите линии в северозападната част на страната, с планувани повече високоскоростни услуги. През януари 2022 година министърът на вложенията на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих разгласи проекти за създаване на 8000 километра железопътна линия в цялата страна. Нищо чудно след няколко години да можем да отидем от Рияд до Джеда с трен. Все отново това е Саудитска Арабия, където всичко е допустимо. Защото каквото не може да стане с пари, нормално става с доста пари.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР