В далечната 2016 г. варненската управа търси начин да облагороди

...
В далечната 2016 г. варненската управа търси начин да облагороди
Коментари Харесай

Дидо Дънката „изпържи“ здраво варненския градоначалник Иван Портних

В далечната 2016 година варненската администрация търси метод да облагороди дивия плаж в местността „ Карантината “. Причината е, че на въпросното място прословутият предприемач Данаил Славов, по-известен като Дидо Дънката, фигуриращ в голям брой Министерство на вътрешните работи разработки като огромен контрабандист, подвига следващия голям като Китайската стена апартаментен комплекс и търси метод да увеличи цената на парцелите.

 

Прекрасната морска гледка, откриваща се от прозорците е незадоволителна, баровците желаят да има и къде да си паркират яхтите. Моментът е извънредно комфортен, защото тъкмо тогава е времето за кандидатстване за европейски средства по програмата „ Инвестиции в съществуващи риболовен пристанища “. Но наоколо няма пристанище, а единствено див плаж и разхлопан пристан, навлизащ 20-30 метра в морето.

 

Кметът Иван Портних, за който цяла Варна е уверена, че е от най-близките другари на Дидо Дънката, намира излаз. Разбира се, благодарение на тогавашното държавно управление, което на 4 октомври 2016 година трансферира на Варна 3,5 дка държавна земя в региона на „ Карантината “.

 

Мотивът е, че кметството ще кандидатства за рационализация и реорганизация на рибарското пристанище „ Карантината “, нищо че там сходно оборудване няма, само че пък е мотив да се източат пари от Брюксел.

 

Общинарите, с цел да им е „ чиста “ съвестта даже вършат хидротехническо оборудване ” – просто са съединени небрежно няколко понтона, които гордо са оповестени за „ пристанище ”, тъй като без него не могат да се докопат до парите. За измамата спомагат и от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, като на картите там плажът е заличен. Затова пък най-после в документите, с които Варна се бори за милионите от Европейски Съюз, мястото е разказано като пристанище за риболовен корабчета и лодки за разтоварване, обработка и търговия с риба. Проектът планува то да стане най-модерното по Северното Черноморие.

 

Така благодарение на държавното управление и съответните механически служби Варна и нейният кмет Иван Портних се класират сполучливо за 8 млн. лв. от Европейския фонд за морско дело и риболовство. Целият план, който ще вдигне до небето цените на следващия бетон на Дънката върху варненския бряг е за 14 млн. лв..

 

Първата копка на „ разширението ” на несъществуващото пристанище е направена на 21 май 2019 година От кметството настояват, че след реконструкцията, на порт „ Карантината ” ще стопират 116 корабчета и яхти, за които са обезпечени вода и ток. През юли 2021 година модернизацията завършва и резултатът е надалеч от хвалбите – построеното с европейско финансиране рибарско пристанище ще може да приема едвам 43 плавателни съда. След година кметството вкарва в допълнение над 362 хиляди лева с цел да доближи цялостния си потенциал по план. Друг е обаче въпросът дали изобщо в този кей ще могат да дебаркират лодки, яхти и риболовен корабчета. Да не загатваме, че по план е трябвало да има и рибна борса с ресторант. При това постройката за тях към този момент е издигната, само че те по една или друга причина още не работят.

 

Оказва се, че като цяло мястото е неуместно определено за пристанищно оборудване. Наблизо е входът за Варненското езеро, а теченията влачат наноси. Затова и единствено година след откриването на сякаш рибарското пристанище входът към него е покрит от пясъци. Вместо нужните 3-4 метра дълбочина равнището на водата е паднало под половин метър, изясняват специалисти. С две думи - до кейовете може да стигне единствено надуваем дюшек, всичко друго мъчно може да влезе в новото пристанище на дуета Портних – Дидо Дънката, тъй като ще заседне.

 

Проблемът не е бил загадка още при старта на строителството. За това на вятъра са се пробвали да сигнализират създателите на плана за порт „ Карантината ” проф. Румен Кишев и проф. Снежана Мончева. В Българска академия на науките са взели 360 000 лв. и правилно са се пробвали в писмо до общината да обяснят, че изследването за наноси ще отнеме най-малко 2 години. Портних обаче бърза да усвои парите по плана и непосредствено стартира наливането на бетона.

 

Резултатът е забележим. На 4 януари 2021 година министър председателят Бойко Борисов преглежда новото рибарско пристанище в компанията на Иван Портних и сипе похвали за забележимите резултати, както единствено той умее. Година по-късно обаче пясъкът е затлачил входа и това също е очевидно с просто око.

 

В началото на 2023 година от общината най-сетне се сещат, че има проблем. Специално наета драга стартира стремително да изгребва наносите, насъбрани на входа. Казват, че там са насъбрани над 47 хиляди куб. метра пясък. Дори и да се отстранен, това ще е краткотрайно решение. Максимум за година-две отново ще се затлачи, допълват с половин уста служителите. Подчинени на Портних към този момент били влезнали в контакти с специалисти от Нидерландия, които да изготвят план по какъв начин да спре трупането на пясъци. Разбира се техните услуги няма да са безвъзмездни. Както и спомагателното строителство на още няколко уреди за подсилване на брега, с чиято помощ да се отпуши един път вечно входът на “Карантината ”. Според специалисти всичко това щ погълне най-малко 3-4 млн. лв. от бюджета на община Варна.

 

Отделно се чака и санкция от Брюксел поради калпавия план. Според европейските правила тя ще е 8 млн. – тъкмо колкото са и усвоените пари за пристанището. Скандалът като че ли няма край. Тези дни, т.е. две и половина години, откакто лентата е прерязана, Портних изпищя, че е жертва на политическо гонене от европейската прокуратура, която щяла да го арестува.

 

„ Аз уших байряка! Аз му турих знака! “ – това написа във фейсбук депутатката от Демократична България Стела Николова във връзка разразилата се стихия във Варна за далаверите към „ Карантината “.

„ Разследването на европейската прокуратура за рибното пристанище „ Карантината “, е по мой сигнал “, побърза да напише Николова. Тя посочи, че е дала показания още през юли в европейската прокуратура в София. Затова била доста учудена, че Портних не я атакува нея,  а се захванал напряко с европейския прокурор Теодора Георгиева.

 

„ Нали ГЕРБ имаха вяра в правораздаването и правосъдната система?! Или имат вяра единствено, когато им приключват производствата? “, възкликва Николова. Към днешна дата варненският кмет към момента не е задържан.

Инфо: Уикенд crimesbg.com

Тагове: ДБ Стела Николова ГЕРБ Иван Портних порт „ Карантината ” проф. Румен Кишев проф. Снежана Мончева БАН ЕС евросредства еврофинансиране Дидо Дънката Варна
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР