В четвъртък Япония започна изпускането на трета партида пречистени отпадъчни

...
В четвъртък Япония започна изпускането на трета партида пречистени отпадъчни
Коментари Харесай

Япония започва третото изпускане на вода от централата във Фукушима

В четвъртък Япония стартира изпускането на трета партида пречистени отпадъчни води от авариралата нуклеарна централа във Фукушима, развой, при който Китай и Русия не разрешиха морски блага от страната в отговор.

Tokyo Electric Power (TEPCO) съобщи, че е почнало изпускането на 7800 тона вода, която е била употребена за изстудяване на реактори, които се стопиха след смъртоносно цунами през 2011 година

„ Това (изпускане) се чака да завърши след към 17 дни ", сподели представител на TEPCO пред AFP.

От края на август компанията стартира последователно да изпуска отпадъчните води на цената на 540-те олимпийски басейна, които се съхраняват в кампуса на електроцентралата Fukushima Daiichi.

Съоръжението беше няма място за създаване на повече резервоари за вода и TEPCO би трябвало да разчисти региона за доста по-опасната задача за премахване на радиоактивно гориво и парчета от три развалени реактора.

Япония твърди, че изпусканата вода е безвредна и мощно разредена с морска вода. Освен това се освобождава последователно в продължение на десетилетия.

Международната организация за атомна сила и доста водещи стопански системи застанаха на страната на Япония.

Но Китай, към който по-късно се причисли Русия, разкритикува освобождението и забрани целия импорт на японски морски блага, заявявайки, че Япония замърсяваше околната среда.

Експерти от МААЕ и други организации, в това число тези от Китай, са проучили въздействието върху околната среда на изпускането, в това число посредством взимане на проби от вода и риба.

Китайската възбрана изключително навреди на рибарите на миди в северния район на Хокайдо, на към 500 километра (300 мили) северно от централата във Фукушима, които разчитат на китайски заводи за заличаване на мекотелите.

TEPCO и други японски компании бяха залети от позвънявания от Китай след първичното стартиране, само че в този момент броят е нищожен, сподели говорителката на TEPCO.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР