В четвъртък вечер бе регистрирана поредната терористична атака. Този път

...
В четвъртък вечер бе регистрирана поредната терористична атака. Този път
Коментари Харесай

В Европа няма политическа воля за справяне с тероризма

В четвъртък вечер бе записана следващата терористична офанзива. Този път в Барселона. След като бял микробус навлезе в тълпата от туристи на известната улица „ Ла Рамбла ". Равносметката досега е 14 убити и над 100 ранени. До по кое време ще продължава тероризмът в Европа и за какво европейските страни са безсилни в битката с него? По тази тематика пред радио " Фокус " приказва специалистът по рецесии на сигурността проф. Вихрен Бузов.

- Как ще коментирате терористичните офанзиви в Барселона?

- Свидетели сме на следващия злокобен атентата, или серия от злокобни атентати, в европейски градове, в богата част на Европа. Бих могъл да кажа, че това е следващото доказателство, че в тези страни живеят доста лица, които не са добре следени, не са добре профилактирани от службите. Това са най-вече някогашни бойци, взели участие във войните в Близкия Изток, най-много в Сирия, в Северна Африка, които са се завърнали след разгрома на ИДИЛ и след края на някой други военни спорове. Те могат да употребяват своята военна мощ единствено за атентати - да бъдат реализатори на такива акции. Свикнали са да имат доста пари, тъй като когато са били изпратени там, са получили пари и евентуално подготвени от някои причастни към споровете „ Западни секрети служби ". Сега търсят още веднъж такива поръчки. Попадат под въздействие на радикални ислямисти, които проповядват в редица джамии в Западна Европа. Има свидетелства, че атентаторите в Англия и Франция са били обвързани по някакъв метод със салафитския ислям, който се проповядва в Саудитска Арабия. Вероятно има и ще продължава да има такива служби, които ще стоят на назад във времето, бих споделил корпоративни сътрудници, които са заинтригувани някъде да не бъде добре охранявана границата, някъде да падне преградата пред мигрантската вълна, тъй като да вземем за пример балканския маршрут е добре охраняван. Страните от Вишеградската четворка затвориха своите граници за мигранти. Остават Италия, Испания, които са прекомерно толерантни и в същото време се ръководят от едни прекомерно демократични държавни управления, които не могат да управляват добре публичния ред. Европейският съюз има потребност освен да хвърля пари във Фронтекст, с цел да пази границите. Трябва да се вземат ограничения за профилактиране на тези детайли - някогашните участници във войните, на които би трябвало да им се потърси отговорност за това, което са правили в Сирия, в Ирак, в Либия, да бъдат въдворени по местопребиваване, да се затворят в лагери. Тоест нужни са изключителни ограничения, с които да се прекършат всички тези странични преводи, които идват от ислямистки фондации. Те би трябвало да бъдат проверявани със подозрения за тероризъм. Ислямистки фондации има освен в Саудитска Арабия, а и в доста страни в света. Тоест би трябвало да се разгласи една война на радикалния ислям, в която да се включат всички европейски страни, тъй като врагът не е на съветската граница, където Испания изпрати до момента 300 бойци, с цел да пази Литва от страховете им от руснаците. Врагът е в самите тези страни. Така че би трябвало да се вземат ограничения и то групово от тези страни, с цел да се предпазят от последващи тежки атентати. Но тук не може да се върви единствено с демократични средства и с изтерзаните правни системи на тези страни, а би трябвало да се върви с изключителни средства, както го вършат в Турция.

- Отново „ Ислямска страна " пое отговорността за този следващ атентат.

- Тя дълго ще звучи като марка, като реклама. „ Ислямска страна " беше срината и унищожена с присъединяване на обединението на Русия, Иран и Турция, само че тя ще продължи да се подвизава в тези атентати като концепция, до момента в който не се вземат в действителност ограничения да се изкорени тя от самите западноевропейски градове. Разбира се съществува и обществен детайл - има хора, които живеят в гета, които не са интегрирани. Това не може да стане с магическа пръчица, само че тези, които са радикализирани, които един път са държали оръжието, те би трябвало да бъдат под надзор, би трябвало да бъдат отворени, да им се потърси отговорност, т.е. нужни са твърди ограничения против терористите, твърди ограничения по метода, по който го вършат в Турция.

- Защо Европа не може да се оправи с този гнет? Защо е безсилна?

- От една страна няма политическа воля. Няма политическа воля, тъй като европейските политици са намесени по някакъв метод, като вървящи след американците, в тези войни и то са намесени в много тъмни покупко-продажби - в търговия с горива, със артикули от „ Ислямска страна ", в изпращане на бойци, в проекти да се унищожават суверенни страни като Либия и Сирия. а в този момент се гласят да разпалват пожар и в Кюрдистан. Няма единна воля, няма консенсус. Мисля, че единственият излаз е жителите сами да изискат от тях да вземат ограничения, а освен да има едни акции на взаимност, които до нищо не водят, да се манифестира, като това да смениш профила си в обществените мрежи, че си Барселона или Париж. Това до нищо няма да докара. Трябва да се вземат твърди ограничения против тероризма, с цел да бъде пречупен - пречупен като финансиране, като лица, които се движат безнаказано в европейските градове, а би трябвало да бъдат затворени, даже и с цената на нарушение на групови и самостоятелни права. Тайните служби би трябвало да знаят кои са тези лица и би трябвало да ги преследват безпощадно.

- Разширява ли се обсегът на страните, които попадат под прицела на терористите? Както знаем преди бяха Англия, Франция, а в този момент Испания?

- Испания в никакъв случай не е била изключвана от обсега. Нека да напомним атентата на гара „ Аточа ", който ги принуди да върнат испанските войски, които бяха изпратени на акция надалеч от границите на Испания, и смени даже и политическите настройки. Испания, след възможния Брекзит, стана една от водещите страни в Европейския съюз. Освен това тя е доста значим кулоар, през който от Северна Африка, през Мароко, могат да нахлуват и да търсят мигрантски статут всевъзможни орди от Африка. Така че тя е значима. Да се надяваме, че тук на Балканите нещата ще бъдат държани под надзор. Засега държавното управление на Сърбия демонстрира в действителност сериозна воля да спре бежанския поток. В Румъния също има сходна политика. България би трябвало да се причисли към тези страни от Вишеградската четворка, които затварят границите си, тъй като ние би трябвало да избираме с кого ще живее, а не би трябвало да ни се постанова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР