В четвъртък ще бъде извършена ексхумацията на брилянтния художник сюрреалист

...
В четвъртък ще бъде извършена ексхумацията на брилянтния художник сюрреалист
Коментари Харесай

Ексхумират тялото на Салвадор Дали

В четвъртък ще бъде осъществена ексхумацията на брилянтния художник сюрреалист Салвадор Дали според правосъдното решение, взето в интерес на жена, твърдяща, че е негова щерка. За да се потвърди истинността на изказванията се наложи тленните остатъци на Дали, който е заровен в родния си град Фигерас, да бъдат изровени и изследвани.

Това обаче няма да е лека задача, поради обстоятелството, че гробът на художника се обитава в театър-музея " Салвадор Дали ", основан от него през 1983 година. Там тялото на актьора е зазидано в пода на една от стаите на постройката под каменна плоча, тежаща близо 1 звук. В допълнение, самото здание е вписано в регистъра на постройките с национално културно значение и с цел да се прави ремонтната активност по нея се изискват голям брой удостоверения от страната. Въпреки това обаче от кметството на Фигерас взеха решение да си затворят очите и да разрешат ексхумацията на именития актьор..

Самата жена, твърдяща, че е щерка на великия художник е 61-годишен " медиум " на име Пилар Абел Мартинес, работеща в Каталуния. Според нейните сведения майка й е имала връзка с Дали през 1955 година, до момента в който е работила в Порт Лигат - малко рибарско населено място, където той дълго време твори. Новината за произхода си тя е научила от баба си, която й е разказала, че в действителност е непозната щерка. По-късно и майка й е удостоверила историята.

Много хора обаче не имат вяра на тази доктрина, защото сега Абел се намира в тежко финансово положение. А в случай че ДНК-теста потвърди, че има връзка сред двамата, то Абел ще получи правото да вземе семейството му, авторските му права, а с това и 25% от цената на наследството му. По непотвърдени оценки, става дума за сума в размер на 300 млн. $, прецизира БГНЕС.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР