В четвъртък, Сенатът на САЩ прие закон, с който се

...
В четвъртък, Сенатът на САЩ прие закон, с който се
Коментари Харесай

Американският Сенат прие рекорден военен бюджет

В четвъртък, Сенатът на Съединени американски щати одобри закон, с който се позволяват рекордни годишни разноски за защита в размер на 858 милиарда $, което е с 45 милиарда $ повече от препоръчаното от президента Джо Байдън, заяви Reuters.

Сенаторите са подкрепили Закона за националната защита (National Defense Authorization Act), който дефинира политиката на Пентагона, с голямо двупартийно болшинство от 83-11 гласа.

Гласовете " срещу " идват от страна на либерали, които възразяват против непрекъснато възходящия боен бюджет, и консерватори, които желаят по-строг надзор върху разноските.

След като проектозаконът получи поддръжка и от Камарата на представителите, остава само подписът на президента Байдън да го трансформира в закон.

Приетият за фискалната 2023 година бюджет включва нарастване на заплатите на военнослужещите с 4,6%, финансиране на оръжейни покупко-продажби, както и поддръжка за Тайван, който е изправен пред допустима експанзия от страна на Китай. Украйна също има своята част от новия боен бюджет на Съединени американски щати.

Украйна и Тайван

Законопроектът обезпечава на Украйна най-малко 800 млн. $ спомагателна помощ в областта на сигурността през идната година и включва редица разпореждания за поддръжка на Тайван, в това число милиарди долари помощ за ускорено закупуване на оръжия. В отговор Тайпе изрази признателност за поддръжката, като съобщи, че плануваната помощ ще усъвършенства военната подготвеност на острова и " ще подсигуряват свободата, откритостта, мира и стабилността на Индо-тихоокеанския район ".

Законопроектът също по този начин позволява отпущането на повече средства за създаване на хиперзвукови оръжия и закупуване на разнообразни оръжейни системи, в това число изтребители F-35 на Lockheed Martin Corp и военни кораби, създадени от General Dynamics.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР