В четвъртък президентът на Русия Владимир Путин разговаря с турския

...
В четвъртък президентът на Русия Владимир Путин разговаря с турския
Коментари Харесай

Путин е казал пред Ердоган какви са исканията му към Зеленски |

В четвъртък президентът на Русия Владимир Путин беседва с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и е споделил, точните си претенции за спокойно съглашение с Украйна. Половин час след края на телефонния диалог интернационалният редактор на Би Би Си Джон Симпсън е интервюирал водещия консултант и представител на Ердоган Ибрахим Калин. Калин е бил част от дребната група чиновници, които са изслушали диалога.

Руските претенции попадат в две категории.

Първите четири претенции, съгласно Калин, не са прекомерно сложни за осъществяване за Украйна.

Основното искане е че Украйна би трябвало да бъде неутрална и да не кандидатства за присъединение към НАТО. Президентът на Украйна Владимир Зеленски към този момент призна, че се страната му няма късмет и се отхвърля от участие в Алианса. 

Други претенции в тази категория наподобява са избавителни детайли за съветската страна, с цел да легитимира своята инвазия.

Украйна ще би трябвало да премине през развой на разоръжаване, с цел да подсигурява, че не е опасност за Русия. Трябва да има отбрана за съветския език в Украйна. И нещо, наречено " денацификация ". Каквото и да значи това, може би за Украйна ще бъде задоволително да осъди всички форми на неонацизъм и да обещае да ги потисне, разяснява Симпсън.

Втората категория претенции са доста по-сериозни и в телефонния диалог Путин е декларирал, че ще са нужни договаряния лице в лице сред него и президента Зеленски, преди да бъде реализирано съглашение по тези точки. Зеленски към този момент сподели, че е подготвен да се срещне с съветския президент и да договаря.

Калин е бил доста по-малко съответен по тези въпроси, като просто споделя, че те включват статута на Донбас в Източна Украйна, елементи от която към този момент са се отделили от Украйна и акцентират своята съветска еднаквост, както и статута на Крим.

Предположението е, че Русия ще изиска украинското държавно управление да се откаже от територия в Източна Украйна. Това ще бъде доста проблематично за страната.

Другото съмнение е, че Русия ще изиска от Украйна публично да одобри, че Крим, който Русия нелегално анексира през 2014 година,  е съветски.  

За Украйна ще има съществени паники.

Ако дребните елементи на бъдещето съглашение не бъдат подредени с извънредно внимание, президентът Путин или неговите наследници постоянно биха могли да ги употребяват като опрощение да нахлуят още веднъж в Украйна.

Подреждането на мирното съглашение може да отнеме доста време, даже в случай че в това време прекратяването на огъня спре кръвопролитието, отбелязва Джон Симпсън. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР