В четвъртък крайдунавският град Лом се върна с цял век

...
В четвъртък крайдунавският град Лом се върна с цял век
Коментари Харесай

Столетна будка за вестници се прероди за нов живот край Дунав

В четвъртък крайдунавският град Лом се върна с цялостен век обратно. По засипваната с щъркелов сняг основна улица, на метри от огромната река се разхождаха мъже със сетрета и гарсонетки и раздаваха на минувачите вестници, а пред близката елегантна будка, отрупана със остарели и нови печатни издания, се събираха поданици и посетители на града.

„ Откриват остарялата вестникопродавница, която бе възобновена по наша самодейност и благодарение на вестник „ Труд ”, обясняваха най-ентусиазираните ломчани.
 dsc_3106  dsc_3256  dsc_3251  dsc_3124  dsc_3144  dsc_3238  dsc_3200  dsc_3323  dsc_3343  dsc_3478  dsc_3565
Пролетният ден, въпреки и изпълнен със сняг и мраз, се трансформира в празник за Лом. Вестникопродавницата, издигната при започване на 20 век, съгласно историци е най-старата будка за продажба на преса в България. През 1925 година списанието „ Илюстрована седмица ” я афишира и за най-красивия павилион за печатни издания в страната. А през 70-те години на предишния век будката в унисон с виенските къщи в Лом бе приета и за монумент на културата от локално значение.

Елегантната сграда в жанр „ късен сецесион ” е била издигната от търговеца Ц. Новаков и е оживяла през всички инциденти на времето до през днешния ден. Инициативата за възраждането на емблематичната будка потегли от хората в него при започване на 2017.

Стари жители, младежи и измъчвани от носталгия кореняци-ломчани, преселени в чужбина, се сплотиха във фейсбук група и желаеха от локалната администрация да възвърне столетния павилион. Общинската администрация поде самодейността и насочи апел за събиране на средства за реставрацията. Пенсионери, възпитаници и служащи пускаха левчета в кутиите за дарения. В акцията се включи и вестник „ Труд ” и подари 6000 лв. за възраждането на будката.

„ Труд ” е най-старият и влиятелен български вестник и подхожда на помогне за възобновяване на тази вековна вестникопродавница ”, съобщи основният редактор на „ Труд ” Петьо Блъсков, който подписа контракт за финансовата помощ с кмета на Лом Пенка Пенкова.

Проектът за обновлението на павилиона пък бе направен и дарен от ломчанина арх. Борис Борисов. В летните дни на 2017 година стартира и работата по възобновяване на будката. Майсторът Младен Николов и синовете му Асен и Георги смъкнаха изтерзаният към този момент от годините дървен обков и го смениха с нова облицовка от български планински бор.

Докато работехме доста хора се спираха, радваха се и разказваха мемоари за павилиона, споделиха майсторите. Дядовци признавали, че край остарялата будка правели срещите си с девойки, дами си спомняли по какъв начин купували списания с нови моди, мъже разказвали за утринни опашки за вестници след значими футболни мачове.

Блеснала в новата си одеждa, вестникопродавницата събра жителите и гостите на града за началото на новия си живот. Отец Цветан Антонов отслужи водосвет за здраве и триумфи на всички в Лом и хората, които основават и популяризират новините. А 5 годишната Ралица от вокална група „ Шоколадче ” развълнува събралите се с песента „ Облаче, ле бяло ”.

„ Днес откриваме нещо доста красиво и предстоящо – най-старата вестникопродавница в града ни и в България. Това е част от уговорката на локалната администрация да опазва и поддържа, оставеното ни историческо и културно завещание и да го предава на хората след нас ”, съобщи кметът на Лом Пенка Пенкова и благодари на всички, взели участие в родолюбивта самодейност.

Специална признателност и благодарност граданочалничката насочи към вестник „ Труд ” и основния му редактор Петьо Блъсков, които финансираха възобновяване на вестникопродавницата.

„ В случаи като този не парите са най-важното! Ние дадохме не толкоз пари, а сърцето си! В този павилион, който е като бисер край брега на реката, е нашият поминък, нашият самун. Лом е остарял град, с богата просвета и прелестна архитектура – тук преди доста десетилетия е станала връзката на България с Европа. Радвам, че е тази вестникопродавница ще радва хората, ще им основава самочувствие и мемоари ”, сподели Петьо Блъсков.

А майсторите, възродили най-красивата вестникопродавница, подсигуряваха, че ще издържи най-малко още 100 години.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР