В четвъртък БСП се регистрира в ЦИК за участие във

...
В четвъртък БСП се регистрира в ЦИК за участие във
Коментари Харесай

БСП има революционни идеи, свързани и със здравеопазването

 В четвъртък Българска социалистическа партия се записва в ЦИК за присъединяване във вота на 4 април със поръчката да е първа политическа мощ. Още на излизане водачът на партията сподели, че до седмица ще стартира представянето на предизборната платформа на коалиция “БСП за България ". И съобщи, че целите в нея са опазване на здравето, обучение, обществена политика и стопанска система.

Макар и упомената на последно място, стопанската система и ограниченията за възобновяване й, изключително след вредите за бизнеса, нанесени от коронакризата, евентуално ще бъде в центъра на политическите диспути в месеца преди изборите. Въпреки че предизборната акция към момента не е стартирала, водачът на Българска социалистическа партия към този момент организира няколко срещи, на които очерта програмата на левицата за бизнеса и справяне с икономическата рецесия.

Наскоро показа пред Българската стартъп асоциация (BESCO) част от концепциите на партията за ръководството и възобновяване на страната. Основният фокус, който водачът на Българска социалистическа партия сложи на онлайн форума, е устойчиво законодателство без лобизъм, основаване на шест нови електронни регистъра (сред тях - данъчен, на пазара на труда, аграрен и образователен) за облекчение на административната тежест и на изискванията за бизнес, данъчни облекчения за стартъп, подсилване на Българската организация за експортно обезпечаване (БАЕЗ) в помощ на износа.

Нинова още един път увери, че Българска социалистическа партия няма да подвига налозите за бизнеса и в никакъв случай не е имала желание да пипа корпоративния налог. Пред представителите на бизнеса тя сподели, че става дума за смяна в налозите на физическите лица в Закона за налозите върху приходите на физическите лица. Сред управническите планове на Българска социалистическа партия от дълго време стои въвеждането на нулеви ставки налог облага за специфични райони и посоки. Има хрумвания и за още по-ниски налози за произвеждане в обезлюдените райони за избран интервал от време, понижаване на Данък добавена стойност върху храните.

Програмата на Българска социалистическа партия за бизнеса включва и преструктурирането на Българската банка за развиване. След абсурда с финансирането на колекторска компания със 75 млн.лева от левицата още един път имаха мотив да напомнят, че през годините, откогато съществува, ББР се е трансформирала от банка на дребния бизнес в банка на олигарсите. Алтернативата съгласно Нинова е слагане предел на заема за една компания, като той да бъде избран след диалози с дребния и междинен бизнес. И не на последно място - установяване на критерии за кандидатстване единствено за дребен и междинен бизнес и единствено за българско произвеждане.

Краткосрочна икономическа мярка, предлагана от Българска социалистическа партия, е да не се начисляват лихви по дължими налози на бизнес, който не може да работи поради пандемията. Социалистите даже предложиха данъчна почивка за затворените компании, само че ръководещите нямат предпочитание да осъществят тези хрумвания. В своята икономическа визия Българска социалистическа партия планува и обвързване на образованието с стопанската система и основаване на национална гимназия за компютърни науки и високи технологии. Това дава отговор на задачите по връзки на образованието, залегнали във " Визия за България “. Те плануват радикална промяна в просветителната система, която да приготвя фрагменти за родната стопанска система.

В стратегическия си документ още преди две години Българска социалистическа партия предложи бройките в университетите по специалности, които са от интерес на бизнеса, да бъдат безвъзмездни. Друго предложение е студентите да получават безлихвени заеми против ангажимент след завършването си да работят в страната за избран интервал от време.

Българска социалистическа партия има революционни хрумвания, свързани и със опазването на здравето. Например, лечебните заведения да престанат да бъдат търговски сдружения, а в случай че частните лечебни заведения желаят да употребяват ресурса на НЗОК, да се отпишат от Търговския указател и да се впишат по Закона за лечебните заведения. Чу се и предложение тези, които не заплащат здравни осигуровки, да може да се лекуват гратис единствено по базов пакет от медицински услуги. Здравните и стопански специалисти на партията обаче занапред би трябвало да пазят концепцията по този начин, че да отпаднат опасенията за нарушени права на пациентите.

* Автор на материала е Христо Цветков
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР