В четвъртък британският петролен гигант Shell обяви, че надхвърля очакванията

...
В четвъртък британският петролен гигант Shell обяви, че надхвърля очакванията
Коментари Харесай

Shell отчете по-висока от очакваната печалба за 2023

В четвъртък английският петролен колос Shell разгласи, че надвишава упованията за годишната си облага, докладвайки 4% нарастване на дивидента си и стратегия за назад изкупуване на акции на стойност 3,5 милиарда $.

Shell регистрира поправена облага от 28,25 милиарда $ за цялата 2023 година, което е 29% спад спрямо най-високата годишна облага от 39,9 милиарда $ за миналата година. Анализаторите обаче чакаха чистата облага на Shell за цялата 2023 година да възлезе на 27,5 милиарда $, съгласно консенсус, формиран от LSEG.

За последното тримесечие на 2023 година Shell регистрира по-силна от предстоящото поправена облага от 7,31 милиарда $.

Компанията разяснява, че резултатите отразяват мощните маржове при търговията с полутечен природен газ и оптимизацията, които компенсират по-слабата търговия с петролни артикули.

Shell разгласи 4% нарастване на дивидента на акция за четвъртото тримесечие и съобщи, че през идващите три месеца ще бъде осъществена стратегия за назад изкупуване на акции на стойност 3,5 милиарда $. Компанията добави, че към този момент е завършила друга част от програмата за назад изкупуване на стойност 3,5 милиарда $, оповестена през ноември предходната година.

Акциите на листваната в Лондон компания нарастнаха с към 2% по време на утринните покупко-продажби.

Главният изпълнителен шеф на Shell Ваел Саван показва, че е " удовлетворен от постигнатия прогрес “, само че признава, „ че има още какво да се направи ". Запитан от CNBC дали реализира верен баланс в проектите си за финансови разноски на фона на рецензиите, че не влага задоволително във възобновима сила, той дава отговор, че енергийната компания има три основни области на фокус.

" Продължихме да укрепваме салдото и през 2023 година Що се отнася до разпределянето на средства на акционерите, ние всъщност сме разпределили 42% от общия ни паричен поток от активността в размер на 23 милиарда $ ", споделя Саван. " Освен това задължението ни за нулеви чисти излъчвания до 2050 година остава неизменен. През предходната година компанията е похарчила 5,6 милиарда $ за нисковъглеродни планове “.

По думите му по този метод Shell намира салдото, „ който ни разрешава да продължим да осигуряваме енергийна сигурност през днешния ден, като в същото време влагаме с действителен фокус върху нашата конкурентна мощ в енергийния преход ".

Печалбите на огромните петролни компании

Джейми Мадок, енергиен анализатор в Quilter Cheviot, разяснява, че резултатите на Shell демонстрират, че компанията " продължава да бъде устойчива ".

" След като първият месец към този момент е в сметките и геополитическата неустойчивост наподобява ще остане нараснала до края на годината, изключително при неналичието на решение в Червено море или Газа, цените на петрола и газа евентуално ще останат непредсказуеми ", счита той. " Именно в такива условия енергийните колоси могат да процъфтяват, както видяхме през 2022 година, тъй че не би било шокиращо да забележим, че Shell продължава да реализира високи резултати през годината. "

Американските петролни колоси Exxon Mobil и Chevron би трябвало да отчетат приходите си в петък, до момента в който европейските им сътрудници BP и TotalEnergies ще последват образеца им през идната седмица.

Цените на петрола се покачиха в четвъртък сутринта. Фючърсите на интернационалния бенчмарк недопечен нефт вид Брент се търгуваха с покачване от 0,6% до 81,07 щатски $ за барел, а фючърсите на американския вид West Texas Intermediate - с 0,7% до 76,35 $ за барел.

Контрактите за Брент и WTI поевтиняха с към 10% през 2023 - волатилна година, като цените се колебаеха на фона на геополитическото напрежение и опасенията за търсенето.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР