В четвъртък България ще се опита да пласира минимум 2

...
В четвъртък България ще се опита да пласира минимум 2
Коментари Харесай

Още утре България ще опита да изтегли 2 милиарда евро външен дълг - Икономика

В четвъртък България ще се опита да пласира най-малко 2 милиарда евро дълг на интернационалния пазар, заяви " Капитал " като се базира на източници от пазара, които се базират на получени известия от банките, обслужващи емисията.

Според информацията през днешния ден се организира и цифрово роудшоу, на което книжата се показват на вложителите.

Твърди се, че ще бъдат препоръчани облигации с падежи след 7 и след 12 години. Допълнително при съществуване на интерес може към офертата да се прибавят и 20-годишни бумаги, като това очевидно ще се реши след днешните сондажи с пазарните участници.

Също по този начин при съществуване на търсене е допустимо да бъде пласиран и по-голям размер от заложения. По сходен метод при последната си аналогична емисия през 2020 година България в началото беше обявила желание да пласира до 2 милиарда евро, само че в последна сметка осъществя 2.5 милиарда евро.

Излизането на служебното държавно управление на пазара през септември беше към този момент обявено от финансовия министър Росица Велкова, когато преди две седмици тя очерта тревожни вероятности пред бюджета за 2023 година, при опазване на към този момент поетите задължения и облекчения с актуализацията на този за 2022 година в последните дни на предходния парламент.

ЕЦБ на два пъти повиши лихвите си, а единствено преди седмица даде поръчка и за още покачвания на идващите си съвещания. В сряда немските седемгодишни облигации се търгуват на равнища към 1.55-1.60% рентабилност, покрай върховите си стойности от юни. Преди това за последно сходни равнища е имало през 2011 година Така вероятно опазване или разширение на наградата над тези равнища при утрешната емисия ще е знак до каква степен политическите земетресения и разхлабването на фискалната политика в България са се отразили на доверието на вложителите към страната.

Завръщането на България на интернационалните дългови пазари идва след тъкмо две години. През 2020 година още веднъж в средата на септември страната сполучливо пласира 10- и 30-годишни облигации. Тогава също имаше терзания и неустановеност към коронавирус, като все пак обаче беше притеглен сериозен интерес за над 7 милиарда евро и по този начин тогавашният финансов министър Кирил Ананиев съумя да надвиши целевия размер с 500 млн. евро. Постигната рентабилност беше 0.389% за 10-годишните бумаги (0.375% лихвен купон) и 1.476% за 30-годишните (1.375% купон), което се определяше като като доста преференциални равнища, които действително дават отговор на страни с А/А- рейтинг.

Сега сигурно в променената обстановка равнищата ще са сензитивно над тези. В момента да вземем за пример книжата на България с падеж 2035 година или след 12.5 години се търгуват на равнища към 4.4% рентабилност, а при емисията с падеж 2030 година (след 8 г.) тя е към 4.2%.

Заложеният предел за вдишване на дълг за 2022 година е 10.3 милиарда лева като към този момент са изтеглени 1.8 милиарда лева и държавното управление към този момент направи анонс още над 2 милиарда лева да бъдат пласирани на вътрешния пазар на ДЦК. Това остава пространство за разпространение на близо 6.5 милиарда лева, или към 3.3 милиарда евро в интернационалните излъчвания.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР