В четвъртък арменският министър-председател Никол Пашинян заяви, че се е

...
В четвъртък арменският министър-председател Никол Пашинян заяви, че се е
Коментари Харесай

Армения и Азербайджан разговарят в Москва

В четвъртък арменският министър-председател Никол Пашинян съобщи, че се е съгласил да се срещне с президента на върлия зложелател Азербайджан в Москва идната седмица.

Това заяви Агенция Франс Прес.

Разговорите ще се проведат с съветско ходатайство на фона на напрежението сред двете кавказки съседки, които са водили две войни за противоречивия район Нагорни Карабах и постоянно са очевидци на смъртоносни конфликти по продължение на нестабилната си граница.

Баку и Ереван се пробват да договорят спокойно съглашение благодарение на Европейския съюз и Съединените щати, чийто дипломатически ангажимент в Кавказ провокира раздразнението на обичайна районна мощ - Русия.

" Получихме предложение от Русия за осъществяване на тристранна среща на най-високо ниво с посредничеството на президента на Русия на 25 май ", съобщи той на съвещанието на кабинета си в Ереван.

" Приехме това предложение ", добави той.

В петък външните министри на Армения и Азербайджан трябваше да проведат диалози в Москва.

Баку и Ереван водиха две войни - през 2020 година и през 90-те години на ХХ век - за надзор над обитаемата най-вече с арменци област Нагорни Карабах в Азербайджан.
 Шарл Мишел видя прогрес сред Армения и Азербайджан
Шарл Мишел видя прогрес сред Армения и Азербайджан

Последваха нови обвинявания на Баку след срещата

Пашинян съобщи, че двете страни би трябвало да " демилитаризират " общата си граница, като упрекна Баку, че " продължава политиката на ескалация ".

Шестседмичните военни дейности през есента на 2020 година приключиха с преустановяване на огъня с посредничеството на Русия, вследствие на което Армения отстъпи обширни територии , които контролираше от десетилетия.

Ереван е все по-разочарован от това, което назовава неуспех на Москва да отбрани Армения пред военната опасност от Азербайджан.

Тъй като Русия е затънала в Украйна и не желае да обтегне връзките си с основния съдружник на Азербайджан - Турция, Съединените щати и Европейският съюз се стремят да възстановят връзките сред кавказките противници.

В неделя Пашинян и президентът на Азербайджан Илхам Алиев се срещнаха в Брюксел за нов кръг от договаряния, чийто хазаин беше ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел .
 Армения позволява мир с Азербайджан единствено при взаимно признание на териториите си
Армения позволява мир с Азербайджан единствено при взаимно признание на териториите си

Ереван твърди, че изцяло признава териториалната целокупност на Баку

В речта си в четвъртък арменският министър-председател съобщи, че двете страни са се договорили в Брюксел да признаят териториалната целокупност на другата страна, като приветства " значимата стъпка към мира и стабилността в района ".

Той съобщи, че е реализиран " прогрес " в подготовката на " окончателния текст на мирното съглашение ".

Очакваше се в друга среща сред Пашинян и Алиев, планувана за 1 юни в Молдова, да вземат участие френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Олаф Шолц.

Държавният секретар Антъни Блинкен посредничи сред външните министри на Армения и Азърбайджан по-рано този месец във вашингтонското предградие Арлингтън.

Въпреки натиска на Съединени американски щати върху Русия, представителят на Държавния департамент Ведант Пател приветства новите договаряния сред водачите.
 Армения и Азербайджан стартират договаряния във Вашингтон
Армения и Азербайджан стартират договаряния във Вашингтон

Нов опит за възобновяване на разговора

" Нашето мнение е, че директните диалози сред страните са от изключителна значимост и се радваме, че те се организират ", сподели той пред кореспонденти във Вашингтон.

" Независимо дали те се организират в Арлингтън, Брюксел или в Москва, нашата поддръжка за тези старания ще продължи ", даде обещание Ведант Пател.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР