В четвъртък, 11 август, Съветът за сигурност на ООН ще

...
В четвъртък, 11 август, Съветът за сигурност на ООН ще
Коментари Харесай

Съветът за сигурност спешно изслушва доклад на МААЕ за Запорожката АЕЦ

В четвъртък, 11 август, Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще организира изключително съвещание поради обстановката в Запорожката АЕЦ, съобщи Би Би Си. Припомняме, централата беше обстрелвана, за които украинската и съветската страна си насочат взаимни обвинявания. Междувременно съветските военни, които са окупирали централата, обявиха,че са подготвени да я взривят.

Генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси ще излезе с отчет за обстановката оп отношение на риска от приключване на радиация от централата.

По-рано Гроси декларирал, че МААЕ се пробва незабавно да контракти изискванията за изпращане на група от интернационалните специалисти в Запорожката АЕЦ.

По думите му, обстановката е извънредно сериозна. В изказване на организацията се споделя, че обстрелите на централата са нарушили всички вероятни правила на интернационалната нуклеарна сигурност.

По-рано Москва изиска привикване на Съвета за сигурност във връзка със Запорожката АЕЦ.

Според неназован източник от изключителното съвещание е свикано в отговор на настояването на съветската страна, само че Би Би Си отбелязва, че няма без значение удостоверение на тази информация.

Припомняме, външните министри от Г-7 желаеха Русия неотложно да върне на Украйна контрола върху централата. Те обявиха, че Москва основава опасност за целия район.
Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР