В четвъртък, 10 февруари, съдия Галина Захарова встъпи в длъжност

...
В четвъртък, 10 февруари, съдия Галина Захарова встъпи в длъжност
Коментари Харесай

Галина Захарова стана първата жена, оглавила ВКС

В четвъртък, 10 февруари, арбитър Галина Захарова встъпи в служба като ръководител на Върховния касационен съд (ВКС) и записа името си в историята като първата жена, достигнала толкоз висока позиция в българската правосъдна система. Церемонията се организира в зала " Тържествена " на Съдебната палата пред Пленума на съда.

В речта си Захарова повтори своите убежденията, че е за мощно съдийско самоуправление, както и че счита ръководителя на съда за пръв измежду равни.

" Председателят на съда е част от общността, неговото място е измежду съдиите, при избрани условия – пред съдиите, само че в никакъв случай против съдиите ", сподели Захарова.

Тя прикани своите сътрудници да не обръщат взор обратно, а да останат фокусирани върху дългия път, който предстори.

" Аз се надявам, че имаме мъдростта да си вършим заключения от това, което сме претърпели. Имаме смелостта да подхващаме нови неща за по-добро бъдеще и да имаме силата да сме дружно. Колеги, благодаря ви за доверието, което ми гласувахте ", сподели арбитър Захарова

Досегашният ръководител на Върховен касационен съд Лозан Панов ѝ пожела триумф. От 11 февруари той се връща на работа като арбитър във Върховния административен съд, където правораздаваше преди да оглави Върховен касационен съд.

Прецедентите към избора на Галина Захарова са доста. През януари тя стана първият магистрат, който е определен единомислещо от Висшия правосъден съвет на позиция от подобен сан.

Преди това Захарова се трансформира в първия претендент за ръководител на висшия съд, който е номиниран за позицията от своите сътрудници, които ѝ оказаха безусловната поддръжка. В поддръжка на Захарова със мнение излезе Съюзът на съдиите в България. Подкрепа пристигна и от Висшия адвокатски съвет.

Преди близо 10 години Галина Захарова стана първият член на Висшия правосъден съвет, подал оставка в невиждан акт на митинг против лобизма в системата. Заедно с нея напуща и сътрудника ѝ Капка Костова. Оставките бяха подадени седмица след назначението на фамилната другарка на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов (ГЕРБ) арбитър Владимира Янева за началник на Софийския градски съд.

Галина Захарова взе участие и в съдийския митинг пред Съдебната палата в София в края на 2015 година след последните конституционни промени, които бетонраха статуквото в системата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР