В бюлетините от машинно гласуване няма да има недействителни гласове,

...
В бюлетините от машинно гласуване няма да има недействителни гласове,
Коментари Харесай

Окончателно: при машинното гласуване няма да има невалидни бюлетини

В бюлетините от машинно гласоподаване няма да има недействителни гласове, без значение че на изборите на 2 април не протоколът от устройствата, а резултатът от ръчното броене на машинните бюлетини ще се смята за законен. Това е написано в методическите инструкции на Централната изборна комисия (ЦИК), които служат за управление на членовете на секционните комисии в изборния ден.

 Отново на избори: по какъв начин ще се гласоподава с машина за изборите на 2 април Отново на избори: по какъв начин ще се гласоподава с машина за изборите на 2 април

В тях от ЦИК дават разписание по какъв начин да бъде осъществено видеонаблюдението и видеозаписа на броенето на бюлетините след края на изборния ден. Според напътствията ръководителите на секционните комисии ще бъдат виновни за включването и изключването на устройствата (в случая смартфони) първоначално и след края на преброяването. След като ги приведат в подготвеност за работа, ръководителите на секционните изборни комисии ще би трябвало да сканират специфичен QR код, с цел да може излъчването и снимането да стартира. Ако по време на процеса излъчването прекъсне поради една или друга причина, кодът ще би трябвало да бъде сканиран още веднъж. Устройствата ще бъдат доставяни в комисиите с указания и специфичен запечатан плик, в който ще се съдържа кодът.

След като системата проработи, смарт телефонът би трябвало да бъде подложен върху масата, на която ще се прави преброяването на бюлетините по метод, който обезпечава видимост. За точното отчитане на резултатите и за задачите на видеонаблюдението е належащо да се пази тишина при отчитане на всеки глас, се акцентира категорично в инструкциите на ЦИК. От тях се схваща още, че единствено един член на комисията ще има право да демонстрира всяка бюлетина по този начин, че да се вижда маркираният избор, и по едно и също време с това ще би трябвало да афишира високо и ясно номера на кандидатската листа, надлежно гласът " Не поддържам никого ".

Най-напред ще се дефинират резултатите от гласуването с хартиени бюлетини, а по-късно от машинното гласоподаване.

 Отново на избори: по какъв начин ще се гласоподава с хартиена бюлетина Отново на избори: по какъв начин ще се гласоподава с хартиена бюлетина

Едва след привършване на броенето и подписването на протокола от всички членове на комисията устройството за видеонаблюдение може да бъде изключено. След това дружно със стойката, зарядното устройство и QR кода ще бъде опаковано в обособен пакет, върху който ще се сложи надпис: " Устройство за видеонаблюдение " и номера на секционната комисия и ще бъдат излъчени дружно с другите бумаги и материали в районните комисии.

За вота на 2 април на " Информационно обслужване " да закупи 12 130 мобилни устройства, които да бъдат употребявани за видеонаблюдението и видеозаснемането в изборния ден. На държавното сдружение бе предоставено още обезпечаването на мобилна и информационна съгласуваност за секциите с видеонаблюдение, разработка на приложение за видеоизлъчване и видеоархив и други Стойността на публичната поръчка е близо 5.5 млн. лева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР