В бюджета за 2020 г. е заложен лимит от 2.2

...
В бюджета за 2020 г. е заложен лимит от 2.2
Коментари Харесай

След успешното пласиране на петгодишни ДЦК България ще опита и десетгодишни

В бюджета за 2020 година е заложен предел от 2.2 милиарда лева нов дълг.

© Николай Николов Министерството на финансите възнамерява до края на януари да пласира още 200 млн. лева дълг след към този момент продадените през седмицата петгодишни облигации за същата сума. Аукционът е плануван за 27 януари като него ще бъдат препоръчани от миналогодишната емисия десетгодишни бумаги с 0.5% ваучър.

Така при триумф държавното управление ще набере 400 млн. лева в границите на януари от заложените в бюджета общо до 2.2 милиарда лева нов дълг за годината. В първите два месеца на 2020 година са струпани главните падежи по ДЦК, тъй че интензивността с нови излъчвания за финансирането им е обяснима. Допълнително и оповестените планове за скоростно основаване на нов " Български ВиК холдинг " с 1 милиарда лева капитал евентуално ще изтъни фискалния запас.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Вероятно без проблем

Пласирането на още 200 млн. лева дълг евентуално няма да е мъчно поради огромния интерес към тазседмичния аукцион на петгодишни облигации. На него бяха подадени поръчки за 497 млн. лева при препоръчани 200 млн. лева, като постигнатата рентабилност беше негативна -0.11%. По данни на финансовото министерство 64% от размера на емисията са записани от банки, 26.5% от застрахователи и останалите 9.5% от пенсионни фондове. Банките разполагат с непотребен запас, който различно те подават в Българска народна банка, само че при -0.7% рента.

През предходната година държавното управление на два пъти към този момент пласира по 200 млн. лева от същата емисия десетгодишни облигации. През юни постигнатата рентабилност беше 0.41%, а през юли 0.32%. Сега е допустимо да бъдат реализирани даже по-ниски стойности откакто през декември S&P увеличи рейтинга на България. Също по този начин към този момент има и много по-ясна вероятност за влизането на страната във валутния механизъм ERM II и банковия съюз. Освен това към този момент и срочността на облигациите е по-малка - автентично емисията е за 10.5 години, само че в този момент до падежа на 21 декември 2029 година остават под 10 години.

На вълната на интереса

В момента България се възползва от извънредно удобни условия на дълговите пазари като цяло. Дори и страни от еврозоната, минали през съществени рецесии в последните годни, в този момент безпроблемно пласират ДЦК. През седмицата при голям интерес Испания получи рекордни като размер поръчки от 53 милиарда евро за препоръчана от нея емисия 10 милиарда евро десетгодишни облигации. Италия пък съумя да пласира 7 милиарда евро тридесетгодишен дълг, като търсенето беше за 47 милиарда евро. Белгия, Кипър и Ирландия също се радваха на рекордно по размер търсене.

Инвеститорите като цяло залагат ЕЦБ под командването на Кристин Лагард ще продължи ултраразхлабената си политика на негативни лихви и покупки на вторичния пазар от по 20 милиарда евро месечно, заложена от предшественика й Марио Драги. При надълбоко негативните доходности по дълга на Германия и други страни от ядрото на еврозоната, обикновено ползата се концентрира към тези от периферията, където към момента се виждат позитивни проценти. Отделно и отслабването на напрежението в Близкия Изток и деескалирането на комерсиалните войни понижава търсенето за най-сигурни бумаги.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР