В бюджета на пловдивското село Белащица няма постъпления от използването

...
В бюджета на пловдивското село Белащица няма постъпления от използването
Коментари Харесай

В Белащица дишат прах, но не получават такси от концесията

В бюджета на пловдивското село Белащица няма приходи от потреблението на кариерата , която е там. За хората остава прахоляка, шума и променената околна среда.

" Откакто съм станал кмет на селото никоя от двете компании не е потърсила контакт с мен . Концесионната такса се е плащала в Община Родопи, само че в селото и стотинка не е влезнала - нита за инфраструктура, за безусловно нищо. Селото не е имало никаква полза от активността. ". Това съобщи пред БНР кметът на селото Костадин Николов.
 Измерват качеството на въздуха в Белащица
Измерват качеството на въздуха в Белащица

Резултатите ще има след направения разбор

Находището се експлоатира от две компании, като през днешния ден, 3 февруари, изтича концесионният контракт на втората от тях.

" Първо в тази кариера има доста звук, второ, запрашеността е огромна и е огромен призрачен сън за жителите на село Белащица. Прахолякът е голям, непрекъснато се взривява, непрекъснато минават огромен поток от коли, които тормозят локалните поданици ", изясни Николов.
 Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив ревизира сигнал за запрашаване от кариера над с. Белащица
Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив ревизира сигнал за запрашаване от кариера над с. Белащица

Срокът на концесията е 25 години и той изтича

Имаме три водоизточника, които не са включени във водопреносната мрежа поради кариерите. В Белащица има заплашителен дефицит на вода, изясни кметът.

Според Закона за кариерната активност една кариера не може да бъде употребена повече от 50 години, тъй че всяко начало има и край, надява се той.

Павел Гемишев , общински консултант в пловдивската Община " Родопи ", който е и представител на инициативния комитет " Стоп на кариерите в Белащица " изясни, че като предприемчив комитет са имали една среща. На нея са участвали представители на Министерството на енергетиката на концесионера, чиято концесия изтече през предходната година.
 Жители на 4 села срещу удължаването на концесията на кариерите над Белащица
Жители на 4 села срещу удължаването на концесията на кариерите над Белащица

Местните не престават да се оплакват от нечист въздух, звук и разрушени пътища

Тогава се извърши една инспекция на терена. За страдание в нашата страна органите, които би трябвало да правят инспекция и да управляват подобен вид действия не са на равнището, на което би трябвало да бъдат, сподели Павел Гемишев.

При инспекцията бяха осъществени някакви замервания, влезна се в някакви разногласия. Нашите опасения за това, че не се съблюдават редица условия, заложени в Концесионния контракт, се оправдаха . Но по този начин или другояче представителите на Министерството на енергетиката към оня миг според мен се държаха несъответстващо.

Ако би трябвало да бъдем точни, негодуванието и митингите на популацията в село Белащица са от доста време, те са още от 90-те години и преди този момент . На база на тази опозиция от популацията беше изработен този обходен път със средства на общината, за който тя изтегли заем над 2 млн. лв..

Но с годините и инвеститорския интерес от страна на хора, които живеят в Пловдив и развиването на селото, обходният път се трансформира в централен на новата зона на Белащица и остарялата част на селото . Имаше редица тъжби и срещи, които имаха непълен триумф, само че не са това, което би трябвало да бъде в една европейска страна, изясни Гемишев.

По думите на Димитър Куманов от съдружие " Балканка " на всички места в България казусът с миннодобивната активност е еднакъв . В мига, в който някъде стартира някаква такава активност, без значение какво се случва по-късно и дали хората съблюдават всички типове решения и условия, всеки си прави каквото желае.

В решенията постоянно се слагат условия, само че след това тези условия не се съблюдават от вложителите и няма кой да ги ревизира , тъй като те се каймакът на бизнеса в България. Миннодобивната активност е недосегаема .

Като характерен образец той уточни измененията в Закона за концесиите. Независимо от дефектите по приемането, той (. Съгласно този Закон концесиите се удължават безсрочно, колкото пъти изиска вложителят, толкоз пъти се удължават .

Това не беше по този начин, само че поради такива случаи като този в Белащица, Законът беше изменен, тъй че съм много песимистичен, че кариерите там ще бъдат сп рени най-малко от Министерство на енергетиката, добави Куманов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР