В Бюджет 2019 е заложено 10-процентно увеличение на възнагражденията в

...
В Бюджет 2019 е заложено 10-процентно увеличение на възнагражденията в
Коментари Харесай

Кольо Парамов: Учителите трябва да вземат не по-малко от 2000 лева на месец

В Бюджет 2019 е заложено 10-процентно нарастване на възнагражденията в бюджетния бранш, а за учителските заплати междинният растеж ще е към 20%. Това е належащо, а през 2021 година учителите би трябвало даже да вземат не по-малко от 2000 лв., сподели в „ Тази заран “ по бТВ финансовият специалист Кольо Парамов, написа Флагман.БГ.

„ Догодина страната ще похарчи към 1 милиарда лв. в допълнение за заплати и осигуровки. Това е планувано в плана за Бюджет 2019. Минималната заплата се усилва с 10 на 100 и става 560 лв.. Вдигат се разноските за осигуровки, както на работодателите, по този начин и на самоосигуряващите се. От януари следващата година оптималният застрахователен приход става 3000 лв. “, съобщи водещият Антон Хекимян.

„ Ще се усили и размерът на най-голямата пенсия. Таванът ще стане 1200 лв.. Индексирани с 5,7% ще са и останалите пенсии “, добави той.

„ Около 5 милиарда лв. е завишението, което ще се разпредели и ще се усети от всички. Няма опция за повече. Това са техническите благоприятни условия “, разяснява Парамов.

„ Увеличението е много по-малко, в сравнение с ще е действителният растеж на Брутен вътрешен артикул. Бюджетът би трябвало да е консервативно плануван и не би трябвало да се вършат никакви опити “, сподели пък финансистът Емил Хърсев.

„ В разходната част виждаме един типичен ляв бюджет, а въпреки това има едно отвращение да се осъществя приходната стратегия. 35% от Брутният вътрешен продукт е прекомерно малко за една естествена модерна страна. Бюджетът продължава да е пленник на обществената си стратегия. 1/3 от него отива в обществената сфера “, разяснява финансистът.

„ Бюджетна агитация не може да се прави. Трябва доста прецизно да се следи това, което се възнамерява, с цел да не се надскочат опциите. През 2019 година би трябвало да влезем в Банковия съюз наложително “, сподели пък Парамов.

„ Не е наложително влизането ни в този съюз. Това занапред ще се договаря “, прекъсна го Хърсев.

Много е значимо да удържим инфлацията до 3,5%, съобщи Кольо Парамов. Всичко зависи какъв брой ще е в Еврозоната, сподели пък Емил Хърсев.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР