В Бюджет 2018 на Столична община задължително трябва да бъдат

...
В Бюджет 2018 на Столична община задължително трябва да бъдат
Коментари Харесай

Калоян Паргов: В Бюджет 2018 на СО трябва да залегнат конкретни политики

В Бюджет 2018 на Столична община наложително би трябвало да бъдат включени съответни и целенасочени политики за възстановяване достъпността на градската среда за децата с увреждания. Това съобщи заместник-председателят на Комисията по обучение, просвета, просвета и културно разнообразие към СОС Калоян Паргов, който е и водач на Българска социалистическа партия - София. Той откри полемика на тематика " Как да създадем градската среда по-добра за живот и развиване на децата с увреждания ", проведена от Инициативна група от майки " Щастливо детство за специфичните деца ", с ръководител Кристина Петрова. В полемиката се включи и общинският консултант от групата на Българска социалистическа партия Николай Николов, който е член на Комисията за децата, младежта и спорта в Столичния общински съвет.

" На тази полемика беше подложен остро въпросът за грижата и отговорността на общините освен за децата, само че и за всички хора с увреждания, разяснява Калоян Паргов. - Надявам се, че в бюджета на Столична община, който следва да приемем, ще залегнат не хоризонтални, а съответни и целенасочени отвесни политики във връзка с достъпността на градската среда за хората с увреждания. И тук не приказвам за централната част на София, а за крайните квартали, от които Столична община тотално е абдикирала ".

Калоян Паргов разяснява и втората тематика, която се открои по време на полемиката. Тя визира закриването на помощните учебни заведения след смяната на нормативната уредба. " Големият въпрос в тази обстановка е по какъв начин децата с увреждания се приспособяват и социализират в една естествена учебна среда, сподели той. - Освен това, по какъв начин се вземат решение проблемите с тяхното приемане освен от връстниците им, само че най-много от педагогическите колективи и по какъв начин учителите им оказват помощ за акомодацията ".

Според водача на Българска социалистическа партия - София тази толкоз значима тематика би трябвало да бъде предмет на специфична конференция или семинар, в който да вземат участие представители на всички институции и организации, имащи някакво отношение по въпроса. " Този конгрес би трябвало да бъде извършен час по-скоро, още при започване на идната година, предложи Калоян Паргов. - И в него би трябвало да се включат шефове, педагози, възпитатели, психолози от столичните учебни заведения, които да споделят опит и да посочат проблемите и компликациите, които срещат в работата си. Защото разговорът е най-съществен. Единствено дружно можем да намерим точните и ефикасни решения ".

Николай Николов засегна тематиката за бюрокрацията в Столична община, която извънредно доста затруднява решаването на проблеми освен на деца, само че въобще на хора с увреждания и в неравностойно състояние. " Само един образец ще посоча, сподели той. - В едно от учебните заведения в регион " Красно село " към момента не може да бъде построен асансьор за мъчно преносимо дете, макар че родителите му са намерили средства, а кметът предлага помощ и поддръжка. Изграждането на асансьора се бави към този момент с месеци, тъй като би трябвало да бъдат преминати 1000 процедури, позволения, огледи и така нататък в Столична община, с цел да даде тя разрешението! Като цяло градската среда в София не е налична за хора с увреждания, като се изключи идеалния център, и в тази посока е нужна доста работа. Рампи, скосени тротоари, звукова система за незрящите, рампи за инвалиди в градския превоз... В крайните квартали няма такива " екстри " за хората с увреждания, за жалост ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР