В Бургас от понеделник ще бъдат разкрити два диагностични буферни

...
В Бургас от понеделник ще бъдат разкрити два диагностични буферни
Коментари Харесай

В Бургас разкриват два диагностични буферни центрове за пациенти със съмнения за COVID-19

В Бургас от понеделник ще бъдат разкрити два диагностични буферни медицински центрове, които ще диагностицират и насочват за домашно лекуване или за хоспитализация пациенти със подозрения за КОВИД-19.
Това заяви кметът на Община Бургас Димитър Николов след среща с шефа на РЗИ доктор Георги Паздеров, шефа на Регионалната здравна каса доктор Лъчезар Томов, шефа на Центъра за Спешна здравна помощ доктор Асен Кърджиев, декана на Медицински факултет доцент доктор Цветан Велинов, притежателите и шефовете на медицинските заведения в града.
Двата буферни центъра ще имат разполагаем доктор, здравна сестра и рентгенолог. Те ще са ситуирани в ДКЦ " Свети Георги Победеносец " /бившата военна болница/ и ДКЦ " Ел Масри " в к-с " Лазур ". Логистиката им ще се реализира от Семир Абумелих и Зиад Ел Марси, които показаха подготвеност да поемат тези звена. До средата на идната седмица ще се обезпечи и денонощен режим на работата им.
Целта на разкриването на буферните центрове е да се диагностицират пациенти със подозрения за КОВИД-19, като се дефинира, кои от тях са за домашно лекуване и за кои се постанова хоспитализация. На място ще се вършат и ПСР проби, а екипите в двете звена ще са в непрекъсната връзка с четирите лечебни заведения, където сега правят банкет на заболели с КОВИД-19 - държавната УМБАЛ, УМБАЛ " Дева Мария ", МБАЛ " Бургасмед " и СБАЛПФЗ. Така ще могат да насочват посредством Центъра за незабавна медицинкса помощ пациенти, нуждаещи се от настаняване към лечебните заведения със свободни места. В екипите на двата центъра ще се включат експерти от доболничната помощ в Бургас.
Целта е да се избегне лутането на пациенти от едно здравно заведение в друго, да се съветват хората с лека симптоматика, тъй че да се понижи напора към огромните лечебни заведения, да се облекчи работата на Бърза помощ и най-много да се понижи напрежението на жителите.

И двата центъра ще бъдат следени и ще работят по спуснат от РЗИ логаритъм за симптоматика, лекуване, нужда от хоспитализация или от домашно лекуване.
Кметът на Бургас ще беседва с шефа на ОД на Министерство на вътрешните работи Калоян Калоянов за разпределението на полицейски патрули към двата центъра за застраховане сигурността на медиците и спокойствието на пациентите.
 Бургаски художници откриват галерия в памет на огромния майстор-печатар Георги Велков Бургаски художници откриват галерия в памет на огромния майстор-печатар Георги Велков
Графични срещи край морето " е името на художествения план, който събира в екип петима бургаски художници: Добрин Вътев, Димо Колибаро...
От идната седмица леглата на държавната УМБАЛ Бургас ще бъдат увеличени с още 20 със заповед на шефа на РЗИ, стана още ясно от срещата.
На нея участваха притежателите и шефовете на МБАЛ " Лайф Хоспитал ", УМБАЛ " Дева Мария ", УМБАЛ Бургас, МБАЛ " Д-р Маджуров ", СБАЛПФЗ, МБАЛ " Бургасмед ". Всички те показаха подготвеност при нужда да се включат в обслужването на пациенти с КОВИД посредством разширение на мрежата от здравни заведения, които ги лекуват. Представителите на бургаските лечебни заведения се договориха още да си сътрудничат при намирането на експерти за КОВИД отделенията.
Предстои диалог на кмета Димитър Николов с проф. доктор Христо Бозов, декан на Факултета по публично здраве и здравни грижи, за включването на студенти финален курс в оперативната работа на здравните заведения в Бургас при тяхно предпочитание.
Междувременно Община Бургас е закупила задоволително количества медицински консумативи и екипировка, които да даде на нуждаещите се здравни заведения.
Общинската дезинфекционна станция прави ускорена стерилизация на рейсове и спирки, улици, обществени пространства, входове на публични здания и лечебни заведения. Служители на УКОРС правят непрекъснати инспекции на търговски обекти за защитни маски, стерилизация и съблюдаване на отдалеченост.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР