В bTV Новините ви разказахме за в света – 25-годишната

...
В bTV Новините ви разказахме за в света – 25-годишната
Коментари Харесай

Най-високата жена в света: Зад щастието от награди стои и болката


В bTV Новините ви разказахме за в света – 25-годишната Румейса Гелги от Турция, която е 2,15 метра.

Румейса в никакъв случай не е ходила на учебно заведение, цялостен живот се образова вкъщи. Има професионални документи за програмиране, един от тях – от Харвард. Засега обаче тя може да работи единствено от у дома.

„ Синдромът ми донесе доста проблеми, само че най-голямото преимущество, което ми даде е височината ми, тъй като това ме направи 5 пъти международен рекордьор, само че в това време това е и най-лошото нещо, което ми даде синдромът, тъй като поради височината аз не мога да се движа без помощ “, споделя младата жена.

Румейса Гелги, най-високата жена в света
Снимка: btvnovinite.bg


През 2014 година получава купата „ Най-високата жена-тийнейджър “. През 2021 година към този момент е най-висока жена в света. Тази година получава още три трофеи – за най-големи женски ръце, най-дълги женски пръсти и най-дълъг тил на жена.

Румейса Гелги, най-високата жена в света
Снимка: btvnovinite.bg


Зад щастието от награди стои и болката. Още при раждането лекарите открояват сърдечни проблеми и сколиоза.

„ Започнаха болки в гърба, сколиозата ми аргументи и усложнения в дишането. Имаше проблем с белите ми дробове, не можех да вдишвам обикновено “, споделя Гелги.

На 17 години Румейса се подлага на тежка интервенция за сколизоата, която е сполучлива. Въпреки това и до през днешния ден се движи в инвалидна количка, а за доста малко време и благодарение на проходилка.

към този момент е реалност. Новината обиколи света. Въпреки интервенцията обаче, тя към момента не може да стои седнала за повече от 2 часа. Затова турските авиолинии отстраняват 6 седалки и посредством специфична носилка Румейса идва в Съединените щати, където сега се усъвършенства като програмист.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР