В Брюксел днес и утре ще се състои извънредна среща

...
В Брюксел днес и утре ще се състои извънредна среща
Коментари Харесай

Извънредна среща на върха на ЕС, фокусът – ситуацията в Близкия изток

В Брюксел през днешния ден и на следващия ден ще се състои изключителна среща на върха на Европейския съюз, както и Европейска конференция по въпросите на защитата и сигурността.

Във фокуса на съвещанието на европейските водачи ще са обстановката в Близкия изток и войната в Украйна, както и връзките Европейски съюз - Турция.

Лидерите ще обсъдят препоръчаните през вчерашния ден от министрите на външните работи на Европейски Съюз наказания против Иран поради солидната офанзива с дронове против Израел през уикенда.

Върховният представител по външната политика Жозеп Борел означи, че санкционният механизъм може да се разшири в две направления - да се включат и ограничаващи ограничения за доставка и на ракети към Русия, както и на оръжия от Иран към неговите проксита в Близкия Изток.

Възможно е и разширение на рамката за глобите против тези, които доставят на Иран съставни елементи за дронове.

Същевременно водачите ще насочат апел за въздържаност към Израел, който към този момент заплаши с ответни ограничения.

По отношение на Украйна, основното обръщение ще бъде доставка на системи за противовъздушна защита. Президентът на страната Володимир Зеленски още веднъж ще направи видеообръщение.

Утре водачите ще разискват стопански тематики, измежду които конкурентоспособност, вътрешен пазар, стратегически дневен ред. България ще бъде показана от служебния министър председател Димитър Главчев, оповестява БНР.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР