В богатия свят на виното освен невероятно разнообразие от аромати

...
В богатия свят на виното освен невероятно разнообразие от аромати
Коментари Харесай

Kратък наръчник за вино – числа, мерки, калории и видове бутилки

В богатия свят на виното с изключение на необикновено многообразие от аромати има най-различни ограничения за стандарти и замервания. Освен наличие на неферментирала захар, алкохол и други, за които е ставало дума тук, все по-често се показват калориите, които съдържа една бутилка вино. В този къс справочник за вино ще разгледаме числа, ограничения, калории и типове бутилки.

Средно те са към 700 калории за общоприета бутилка изсъхнало вино с алкохол 12,5-13,5%. За другите типове виновност с друго наличие на захари и алкохол, калориите варират сред 460 до 1440. При изсъхнало вино с 10% алкохол е долната граница от към 500 калории. Колкото е по-висок алкохолният градус на виното, толкоз по-захарно е било гроздето от което е направено и калориите са повече.

За вино 14% алкохол калориите са над 740 в една общоприета бутилка (0,75 л). Горната граница над 1000 калории към този момент е за сладки виновност. Пиячите, изключително дамите, които наблюдават деликатно тежестта си, би трябвало да се преценяват с това.

Има ценители, които са си дали труда да изчислят какъв брой зърна грозде има в една бутилка вино.
Според сорта на гроздето в една бутилка се съдържат сред 300 и 900 зърна грозде. Мерлото да вземем за пример е към 550 зърна за една бутилка. Шардонето – 600 зърна.

 Kратък справочник за вино - цифри, ограничения, калории и типове бутилки

По света се отглеждат публично регистрирани 1368 сорта грозде за вино. Най-разпространен по света е сортът Каберне совиньон. Всеки вид дава друг рандеман килограми от декар. За скъпите виновност от вида single vineyard (от едно лозе), които се вършат с ограничение на добива с подкастряне на пъпките на лозите, с цел да узрее по-добре гроздето и да даде по-богати вкусови качества във виното, добивите не надвишават 500-600 кг от декар. Средно за всеобщите виновност добивите са към 1000 кг от декар. Но има и сортове и типове виновност, които се вършат от лозя с добиви и към 2000 кг от декар.

От 1 звук грозде излизат приблизително 600-700 общоприети бутилки вино. Става дума за същинско вино, а не за всякакви софтуерни шашми.

От декар лозе, съгласно сорта и добивите, се получават сред 150 и 900 бутилки качествено вино. За всеобщи виновност от по-евтини сортове от декар може да се произведат и до 1500 бутилки.

Една общоприета дъбова бъчва (буре), в каквито отлежават качествените виновност, е 225 литра и от нея се бутилират до 300 бутилки.

Стандартната бутилка вино е 0,75 л. Има половинки по 0,375 л и четвъртинки 187,5 мл. Всеки размер си има наименования:

 Kратък справочник за вино - цифри, ограничения, калории и типове бутилки

187,5 мл (0,2 л) – Пиколо (за двама) – сервира се в до две чаши. Най-широката приложимост е в самолетите. 0,375 л – половинка. Сервира се с в до 3 чаши. 0,75 л – общоприета бутилка. Има над 20 типа общоприети бутилки с друга форма, предопределени за разнообразни виновност (ще стане дума по-нататък за тях). Една общоприета бутилка се сервира по предписание за до трима души. Съдържанието й се побира в 4 до 6 чаши. Има чаши с друг размер, планувани за разнообразни типове виновност. По-големите чаши могат да поберат една цяла бутилка вино, само че в никакъв случай не се пълнят до горе. Една общоприета бутилка би трябвало да се разлива в 4-6 чаши, без значение от размера им. 1,5 л – Магнум. За 12 чаши. Изчислено е, че това е най-подходяща бутилка за дълго отлежаване на виното. Такива се срещат на пазара у нас, нормално по-скъпи виновност, запечатани с восък върху тапата. Има 4 вида бутилки магнум съгласно формата на бутилкатка – кларет, бургунди, шампан, композит. 3 л – Двоен магнум, еднакъв на 4 общоприети бутилки. С този размер са най-често и картонените кутии с вино, така наречен бег-ин-бокс. 4,5 л – Джеробом (на името на юдейски цар от 10 век прочие Хр.) 6 л – Империал 9 л – Салманазар (на името на асирийски цар от 10 век прочие Хр.). 12 л – Балтазар (на името на вавилонски цар от 6 в. прочие Хр.). 15 л – Небукаднезар (на български Навуходоносор – на името на вавилонския цар от 7 в. прочие Хр.).

Който пие по бутилка вино на седмица, през живота си като възрастен човек ще може да изпие към 3000 общоприети бутилки вино. При банкет от чаша вино всяка вечер, то тогава за през живота си като възрастен, човек ще изпие над 4500 бутилки вино. Към 2010 година светът е произвеждал толкоз вино, че се падат по 5 бутилки на човек годишно.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР