В близкия космос над нас вече кръжат 944 Starlink сателити,

...
В близкия космос над нас вече кръжат 944 Starlink сателити,
Коментари Харесай

Защо Русия иска да глобява потребителите на Starlink

В близкия космос над нас към този момент кръжат 944 Starlink спътници, които съставляват дребна част от плана на Илон Мъск и SpaceX за обезпечаване на безжичен интернет до всяка точка на света.
 Starlink, SpaceX и планът на Европейския съюз за лична интернет мрежа
Европейски Съюз копира Starlink на SpaceX в план за 6 милиарда евро

Проучванията стартират следващата година

Потребителите на " галактическата мрежа " към този момент са към 10 000, месечният абонамент коства 99 $, а връзката се реализира посредством специфичен правоприемник, който компанията продава настрана.

Достъпът до сходна мрежа обаче наподобява не е по усета на страни като Русия, които от години деликатно контролират и наблюдават интернет трафика на териториите си.
 Снимка 502721

Starlink дава опция на жителите на сходни страни дейно да заобиколят локалните рестрикции, а управляващите нямат механизъм за надзор над децентрализираната мрежа.

Именно поради това Русия обмисля да вкара санкции за всеки, дръзнал да се включи към мрежата на Starlink, написа Ars Technica, базирайки се на информация от съветски медии.

С санкция от 10 000 до 30 000 рубли (135-405 долара) ще бъдат наказвани частните консуматори на интернета на Мъск, до момента в който обсъжданите санкции за компании и юридически лица са по-високи - до милион рубли (13 500 долара).
 Снимка 510242

Законовите оферти засягат освен Starlink, само че и всички външни снабдители на интернет, като OneWeb да вземем за пример, над които страната не може да упражнява регулаторен надзор.

Основният проблем е, че сигналът идва от космоса, където Русия не може да постанова лични правила и надзор, макар че точно съветски ракети ще бъдат ангажирани с изпращането на спътниците на OneWeb по-късно тази година.
 Снимка 517517

Според актуалните закони на страната трафикът на територията й наложително би трябвало да минава през утвърдени от управляващите снабдители, а това е на процедура невероятно в подтекста на Starlink или OneWeb.
 Илон Мъск, Starlink, Джеф Безос и спътниците, които ги скараха
Войната на спътниците

Как се мачка конкуренция в Космоса

Към момента Русия също приготвя личен план за основаване на съзвездие от интернет спътници под името " Сфера ", само че първите апарати ще бъдат изпратени в орбита най-рано през 2024 г.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР