В близките седмици предстои да бъде обявен старта на кандидатстването

...
В близките седмици предстои да бъде обявен старта на кандидатстването
Коментари Харесай

Обявяват кандидатстването по процедурата за ВЕИ и за съхраняване на енергия

„ В околните седмици следва да бъде разгласен старта на кандидатстването по процедурата за финансиране на произвеждане на електрическа енергия от ВЕИ и системи за предпазване по линия на Националния проект за възобновяване и резистентност /НПВУ/. “

Това разгласи заместник-министърът на енергетиката Николай Николов , който взе участие в полемика, отдадена на електроенергийните мрежи и мрежовите услуги, проведена от Института за енергиен мениджмънт.

Участниците във форума акцентираха опциите за финансиране на нови вложения и разширение, които да поемат увеличеното произвеждане от ВЕИ , като основно изискване за развиване на бранша. По интернационалните данни, показани от ръководителя на КЕВР доцент Иван Иванов , на 1 евро, вложено в произвеждане на електрическа енергия, е належащо да подхожда 1 евро, вложено в развиване на мрежите. У нас този баланс е нарушен, стана ясно от изявленията по време на полемиката.

Заместник-министър Николов обърна внимание върху оповестения неотдавна план на енергийна тактика , в който е отделено съществено внимание върху нуждата от развиване на мрежите и от осъществяване на планове, свързани със предпазване на сила .

„ Рехабилитацията на ПАВЕЦ Чаира напредва със съществени темпове; планираме до края на 2024 година да бъдат пуснати два хидроагрегата, до края на 2025 година – още един и по-късно – последния, чиито ремонт е най-комплициран “, разясни господин Николов.

В плана на енергийна тактика е оповестено също желание за създаване на две нови ПАВЕЦ – на язовирите Батак и Доспат, които би трябвало да бъдат приключени през 2032–33 година Към това следва да прибавим и визията на страната за създаване на два нови нуклеарни блока, които да бъдат въведени в употреба в интервала 2032–2035 година Това ще бъде гръбнакът на електроенергийната система през идващите десетилетия, който ще обезпечи опция за присъединение на нови ВЕИ мощности, посочи енергийният заместник-министър.

Изпълняваният от Електроенергийния систематичен оператор план по НПВУ за цифровизация на мрежата на стойност 611 млн. лв. също има главно значение за ръководството на електроенергийната система и опцията за присъединение на нови мощности. До момента по плана са въведени в употреба пет опорни пункта, от които се ръководят автоматизирано над 200 подстанции в страната. До края на идната година е планувано всичките подстанции на ЕСО да се ръководят по този метод.

2% от приходите от продажба на излъчвания на европейско ниво ще се заделят в Модернизационния фонд, стана ясно още по време на полемиката. Първият транш от събраните суми е предопределен главно за усъвършенстване на потреблението и работата на разпределителните мрежи.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР