В близките седмици общият размер на държавният дълг на Франция

...
В близките седмици общият размер на държавният дълг на Франция
Коментари Харесай

Колко е държавният дълг на Франция, който вече значително превиши критерия на ЕС

В околните седмици общият размер на държавният дълг на Франция ще надвиши 3 трилиона евро, отбелязва в изявление за Le Journal du dimanche министър делегатът по бюджетната политика към Министерството на финансите на страната Габриел Атал. По думите му, тази година обслужването на дълга коства на Париж 18 милиарда евро повече от предстоящото.

" През идващите седмици ще преминем " прага " от 3 трилиона евро размер на държавния дълг. През 2023 година обслужването на дълга ще ни коства 51,7 милиарда евро ", споделя Атал.

По думите му, в проектобюджета за идната година е заложен недостиг от 5% по отношение на брутния вътрешен артикул (по критерия на Европейски Съюз, дефицитът не би трябвало да надвишава 3% от БВП).

Властите във Франция имат намерение да " замразят " растежа на сметките на семействата за газ и електрическа енергия на 15%, вместо на 120% по отношение на предходната година. Правителството също по този начин възнамерява да понижи държавните разноски с 2,6% през 2023 година.

По данни на Националния институт за статистика и стопански проучвания (Insee), дългът на Франция през първото тримесечие на тази година е достигнал 2,9 трилиона евро, което съставлява 114,5% от Брутният вътрешен продукт. Ще напомним, че съгласно критерия на Европейски Съюз, този индикатор не би трябвало да надвишава 60% от Брутният вътрешен продукт на съответната страна.
 Европейска комисия отхвърли за финансира построяването на газопровод до Франция
Европейска комисия отхвърли за финансира построяването на газопровод до Франция

Испания упорства за реализиране на проекта
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР