В блиц коментар за КМГ българският публицист Петър Герасимов споделя

...
В блиц коментар за КМГ българският публицист Петър Герасимов споделя
Коментари Харесай

Китай и Германия в търсене на прагматизма в двустранното сътрудничество

В блиц коментар за КМГ българският журналист Петър Герасимов споделя мнението си за визитата на немския канцлер Олаф Шолц в Китай

На 4 ноември немският канцлер Олаф Шолц дойде на публично посещаване в Китай. Това с съображение притегли вниманието на анализатори и коментатори от целия свят. И то освен за това, че е първото посещаване на канцлер на Федерална Република Германия в Китай от три години насам, или че по време на разговора на високо ниво Германия – Пекин ще бъдат разисквани ред интернационалните въпроси, в това число и спора сред Русия и Украйна.

Основният акцент в диалозите безспорно е бил подложен върху сегашното и бъдещето на двустранните връзки сред голямата азиатска страна и Германия – икономическият мотор на Западна Европа. Една тематика, която основателно излиза на напред във времето. Тук би трябвало да напомним, че от шест години насам, Пекин е най-големият търговски сътрудник на Берлин, както и обстоятелството, че и двете страни имат неприкрит интерес към по-нататъшно активизиране на двустранното икономическото и комерсиално съдействие, разяснява Герасимов и продължава с думите: „ Този интерес явно е обвързван и с обстоятелството, че на наскоро приключилия 20-ти конгрес на ККП категорично бе упоменато, че Китай – в новата епоха на развиване – би трябвало да подтиква отварянето към външния свят на още по-високо равнище “.

Известният български журналист показва мнението си, че формален Берлин – на фона на турбулентните социо-икономически и политически спешни детайли в сегашния живот на Европа, а и на целя свят, е обяснимо заинтригуван от бъдещите по-широки и дейни благоприятни условия, които ще предложи големият китайски пазар

Петър Герасимов напомня, че в отчета на генералния секретар на ККП Си Дзинпин, на 20-ия конгрес на ККП се показва, че би трябвало да се насърчи отварянето на високо равнище към външния свят. Германия е насочила взор освен към това какви пазарни и политически благоприятни условия ще предложи през идващите години Китай, само че и към вероятностите, произлизащи от този факт за в допълнение активизиране на немската стопанска система – както в народен, по този начин и в общоевропейски проект.

В края на своя коментар за КМГ Петър Герасимов е безапелационен, че разговорът Пекин – Берлин демонстрира безапелационно, че сегашен Китай играе и ще продължава да играе водеща роля по пътя към създаване на един свят на споделено бъдеще, свят на мир и взаимноизгодно съдействие.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР