В битката за София интригата е за второто място -

...
В битката за София интригата е за второто място -
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: В София интригата е за второто място - под процент разлика

" В борбата за София интригата е за второто място - под % разлика. Очаква се изборната интензивност да е към 41% ", сочат данните от експресното изследване за София, извършено в интервала 21-24 октомври от „ Алфа Рисърч “, по поръчка на bTV.

Електоралните настройки сочат:

Васил Терзиев, ПП-ДБ и „ Спаси София “- 29,8%
Антон Хекимян, ГЕРБ-СДС - 21,1%
Ваня Григорова, Българска социалистическа партия - 20,2%
Деян Николов, „ Възраждане “ – 10,2%
Вили Лилков, коалиция КОД – 8,3%
Ивайло Вълчев, Има Такъв Народ – 3,4%.

По думите на социолога Боряна Димитрова, в случай че имаме нараснала интензивност измежду претендентите в последните дни преди изборите или в самия избирателен ден, може обстановката да бъде пренаредена.

„ Виждаме мощна акция на Ваня Григорова, която се изстрелва доста над партийната листа. Тя има растеж в хода на акцията и при увеличение на изборната интензивност има късмет да стане втора в борбата за балотажа. При опазване на по-ниска изборна интензивност преимуществото е за Антон Хекимян. Ръст на изборната интензивност води до готовност “, изясни Димитрова.

„ В изгода на Антон Хекимян е доста по-голямата партийна конструкция на ГЕРБ. Той има доста по-солидна партийна поддръжка. В хода на акцията той има релативно постоянен резултат, само че остава под мобилизацията на вота за общинската листа. Във всички случаи и Васил Терзиев, и Антон Хекимян имаха известно неприемане от страна на гласоподавателите на съответната партия – дали поради детайла на изненада, дали поради биографиите “, сподели още социологът от „ Алфа Рисърч “.

Един от огромните залози на локалния избор в неделя е изборната интензивност. Проучването на „ Алфа Рисърч “ предвижда към 41%.

„ Има още към 20%, които се двоумят. На локални избори мобилизацията е малко по-слаба, в сравнение с парламентарни, само че зависи от характера на конкуренцията. Където се усеща предрешена конкуренция, мобилизацията е по-слаба. Там, където в края на акцията има увеличение на залога, по-силни претенденти и неопределеност на резултата, ползата стартира да се повишава “, разяснява Боряна Димитрова.

По думите ѝ към този момент не се вижда претендентите да събират огромни периферии.

„ При множеството претенденти има свързан съд с някой от другите. За Васил Терзиев и ненапълно за Антон Хекимян това е кандидатурата на Вили Лилков, който прави напълно не неприятен резултат и растеж на неговите гласоподаватели може да съкрати дистанцията сред първите. При Ваня Григорова това е Деян Николов от „ Възраждане “. Хората избират на база персоналните си желания, само че и на база политическата мощ “, добави социологът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР