В Берковица се проведе обучително събитие, в което здравни и

...
В Берковица се проведе обучително събитие, в което здравни и
Коментари Харесай

Проведоха обучение на спортни и здравни специалисти в Берковица /снимки/

В Берковица се организира обучително събитие, в което здравни и спортни специалисти от града се срещнаха със спецификите на физическата интензивност при възрастни, оповестиха от общината.
Обучението се организира на 16 април в границите на план HEPA (Health Enhancing Physical Activity), съфинансиран по стратегия Еразъм+ на Европейския съюз, чиято цел е да насърчи присъединяване в спорт и физическа интензивност на лица над 65-годишна възраст, посредством създаване на нови стратегии за всеобщ спорт, подобаващи за 3 от най-често срещаните здравословни проблеми на тази целева група – болки в гърба, сърдечно-съдови болести и остеопороза. Инициативата се организира редом в 5 европейски страни – България, Хърватия, Португалия, Словения и Сърбия, като сътрудник от България е Асоциация за развиване на българския спорт.
След извършеното образование, в града следва да бъде извършена 4-месечна безвъзмездна стратегия за физическа интензивност на възрастни, координирана от локалния сътрудник на плана – съдружие „ Здраве в Северозапада “.
Събитието включваше лекции по отношение на: Физическа интензивност при възрастни – настоящи данни и предизвикателства; Препоръки за физическа активност; Сътрудничество сред опазване на здравето и спорт; Адаптирани спортове и включване в спорт и физическа интензивност на всички групи в обществото; Ресурсна обезпеченост – благоприятни условия за подкрепа; Възможности и провокации пред физическата интензивност в постковид среда, Физическа интензивност при възрастни – използвани упражнения; Остеопороза и специфики при остеопороза, както и практическа спортна сесия – Да бъдем дейни дружно!.
Лектори на събитието бяха Валентина Брънкина – ръководител на съдружие „ Здраве в Северозапада “, Ивелина Кирилова – специалист Адаптирана физическа интензивност и спорт, Ивелина Димитрова – кинезитерапевт и експерт Адаптирана физическа интензивност и спорт, Диана Хаджиангелова – ръководител на Асоциация на българите боледуващи от астма, алергии и ХОББ и Йоанна Дочевска – ръководител на Асоциация за развиване на българския спорт.
Сред участниците бяха потвърдени спортни експерти от Берковица, в това число Татяна Еленкова и Илияна Василева, които ще проведат 4-месечната пилотна стратегия, медицински лица, рехабилитатори и специалисти от обществени заведения и центрове в района.
Ползите за здравето от практикуването на спорт и физическата интензивност (ФA) са добре открити в научната литература. Изследвани са многочислени резултати за документиране на изгодите от ФА върху човешкото здраве, в това число понижено разпространяване на хронични болести (сърдечно-съдови болести, диабет, хипертония), усъвършенствано психическо здраве (депресия, стрес), качество на живот, нараснал функционален потенциал, усъвършенствани когнитивна умения (намалени равнища на деменция, болест на Алцхаймер), водещи до усъвършенстване в качеството на живот и понижена смъртност. Физическата интензивност е в основата на човешкото здраве и богатство. Социалните изгоди от присъединяване в спорт и физическа интензивност са изключително значими за възрастните хора. Мерките за поощряване на присъединяване в разнообразни физически интензивности постоянно са ориентирани към деца и младежи и по-малко се концентрират върху смисъла на физическата интензивност за лица на възраст над 65 години.
Проектът ще обърне особено внимание върху лицата настанени в домове за остарели хора, сдружения и асоциации на възрастните хора. Проучванията демонстрират, че 25% от лицата на възраст над 60 години в Европа са физически неактивни, от което излиза наяве, че Европа се нуждае от новаторски извършения за тази целева група, които да вземат поради тяхното физическо положение, рестриктивните мерки свързани с тяхното здравословно положение и физическите благоприятни условия, които те имат. Световната здравна организация (СЗО) предлага присъединяване в най-малко 150 минути аеробна физическа интензивност с умерена активност всяка седмица. На равнище Европейски Съюз (ЕС) от отчетът, показан от Тибор Наврачич (Еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта в Европейската Комисия) в София по време на годишния Спортен Форум на Европейски Съюз излиза наяве, че равнищата на присъединяване в спорт и физическата интензивност не са се трансформирали и остават ниски от последното изследване на Евробарометър.

Конкретни цели на плана „ HЕРА “
• Повишаване на осведомеността по отношение на изгодите от присъединяване в спорт и физическа интензивност за лица на възраст 65+ във връзка с общественото включване и възстановяване на здравето;
• Анализиране на актуалните „ HEPA “ насоки в страните, в които се извършва плана и създаване на нови рекомендации за използване на HEPA с акцент върху нови извършения, приспособени към лица със сърдечно-съдови болести и остеопороза, употребявайки мултисекторен подход;
• Укрепване на потенциала на кинезитерапевти и треньори, посредством неофициално образование по методология за осъществяване на спорт и физическа интензивност за лица на възраст 65+ в страните сътрудници в проекта;
• Укрепване на потенциала на общо практикуващите лекари по отношение на изгодите от присъединяване в спорт и физическа интензивност за лица на възраст 65+;
• Създаване на мрежа от заинтригувани страни (организации, сътрудници в плана, кинезитерапевти и общо практикуващи лекари), национални и локални спортни организации, държавна и локална власт, здравни институции и други.
Проектът „ HEPA “ е съфинансиран по стратегия Еразъм+ на Европейския съюз.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР