В Бенгкала, разположен на северната част на остров Бали, всички

...
В Бенгкала, разположен на северната част на остров Бали, всички
Коментари Харесай

Селото, в което всички говорят със знаци

В Бенгкала, ситуиран на северната част на остров Бали, всички поданици приказват посредством жестомимичния език - " ката колок ", безусловно означаваща „ ням диалог “ на индонезийски и е главното средство за връзка единствено за 44 души на цялата планета.

Въпреки че селото се намира на остров Бали, това място остава прикрито от очите на туристите. Бенгкала има по-висок брой родени глухи от естественото за население от седем генерации насам.

Местните поданици от дълго време приписват това на проклинание, само че учените неотдавна го оправдаха, като отдадоха явлението на рецесивен ген, прочут като DFNB3. Заради това през последните десетилетия едно на всеки 50 деца в тази общност се ражда глухо.

В доста връзки всички глухи от раждането си в тази общественост са по-щастливи от глухите хора в други области. Това е по този начин, тъй като повече от половината поданици на планинското село също са научили " ката колок ", с цел да могат да поддържат връзка с глухите членове на фамилията и приятелите си.

" Ако ориста ти е да се родиш ням, тогава евентуално тук ще бъде най-хубавото място в света да се родиш! ", казва представителят на Алианса на глухите на Бенгкала Кетут Канта.

Всички поданици в селото получават идентична заплата, без значение дали са глухи или не. Въпреки това не е елементарно за глухите да си намерят работа отвън селото, а локалната работна заплата постоянно е към 5 $ дневно.

" Ката Колок "  е повлияна изключително малко както от индонезийския, по този начин и от международния жестомимичен език.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР