В Белгия вече се пристъпва към четиридневна работна седмица. Няма

...
В Белгия вече се пристъпва към четиридневна работна седмица. Няма
Коментари Харесай

Обсъждат четиридневна работна седмица в Белгия

В Белгия към този момент се пристъпва към четиридневна работна седмица. Няма смяна в работното време и часовете, които би трябвало да бъдат направени.

" Федералното държавно управление в Белгия анонсира решение за четиридневна работна седмица, което занапред ще се разисква със синдикати, само че договарянията към този момент са напреднали и се чака скоро това да се реализира сподели в " Твоят ден " Бояна Ачовски, общоприет секретар на енергийна асоциация в Белгия, предава Нова тв.

Тя означи, че основната дума в концепцията за четиридневна работна седмица е " еластичност " - това ще получат чиновниците с тази опция.

В Исландия, Финландия, Швеция и други страни към този момент има такава процедура, а тук-там се вижда и понижаване на работните часове.

У нас, в Русе, има компания, която е въвела понижена работна седмица като опит преди още 3 години.

През 2019 година Петър Петев провежда по този начин работата във компанията си, че чиновниците му да имат три свободни дни в седмицата. Моделът се оказал сполучлив и работи към този момент три години.

" Като резултати мога да изброя  само позитивни, тъй като още в самото начало се усети огромна мотивация в чиновниците. Въвеждането на четиридневна работна седмица е един от инструментите за мотивация на чиновниците ", отбелязва Петев.

Въпреки пониженото работно време за чиновниците в тази компания, те са запазили размера на възнагражденията си, а работодателят открива, че текучеството е изчезнало и изгодите са повече от минусите.

За Петър Петев обаче моделът не е използван за всички сектори.

Управителят на компания за човешки рлесурси Валентин Кръстев счита, че към този момент от години се върви точно в тази посока - успеваемост на труда, понижаване на работното време. Но за него би трябвало да се мисли по сектори, отдели, тъй като работата и дейностите за разнообразни даже единствено в една компания.

Той обясни, че четиридневна работна седмица не значи такава за компанията, а чиновниците ще имат един почивен ден повече, в който някой ще ги замества. Кръстев добави, че в България доста от дълго време се практикува плаващо работно време, като се изпълват 40 часа, само че не наложително в пет дни и даде образец с работа два на два дни по 12 часа, което даже е желано, защото дава повече свободно време на чиновниците.

" Надали четиридневна работна седмица е допустима за всички сектори, за всички браншове, за всички компании ", съобщи Жасмина Саръиванова, специалист " Социален разговор " от Българската стопанска камара.

Специалистът означи, че българският Кодекс на труда дава доста благоприятни условия за организацията на работното време.

" Стандартът е петдневна работна седмица с осемчасов работен ден, това е отработвано години наред, само че новото време постанова по-гъвкави форми ", счита тя.

Според Жасмина Саръиванова въпросът за организацията на работното време най-добре се взема решение на равнище дружество, съгласно спецификата на дейностите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР