В Белгия останаха изненадани, че успяха да получат стотици милиони

...
В Белгия останаха изненадани, че успяха да получат стотици милиони
Коментари Харесай

Европа се научи да печели от замразените руски активи

В Белгия останаха сюрпризирани, че съумяха да получат стотици милиони евро свръхпечалби. Помогна за това наличието в страната на основния европейски депозитар “Евроклиър ”, където се съхраняваха акции и облигации на съветски притежатели. Сега те са замразени. Оказва се обаче, че те не лежат там като мъртва тежест. Как печелят от замразените активи на руснаците и ще бъде ли допустимо да ги върнем в миналото?

Белгийското държавно управление разгласи забележителна непредвидена облага от 625 милиона евро. Те са получени от данъчното облагане на замразените финансови активи на Русия в размер на 250,6 милиарда евро, сложени посредством интернационалния депозитар “Евроклиър ”, заяви белгийският вестник “Льо Соар ”.

“Евроклиър ” влага средствата, получени от заплащания по облигации и купони. В резултат на това през 2022 година депозитарят е получил свръхпечалба от 821 млн. евро, която е обложена.

Предполага се, че през 2023 година страната също ще получи приход от тези активи, само че той ще бъде по-малък от този през 2022 година

Белгия е водач в Европа по замразени съветски активи. „ Досега сме замразили 191,9 милиарда евро транзакции и 58,7 милиарда евро активи “, сподели шефът на белгийското министерство на финансите Александър де Гест. Според него от 58,7 милиарда евро замразени активи една трета са пари в брой, други две трети са скъпи бумаги (акции, облигации и деривати). В листата няма значими материални активи (недвижими парцели, яхти и други).

Приходите от съветски активи се събират главно от Белгия и Люксембург, защото там се намират основните европейски депозитари “Евроклиър ” и “Клиърстрийм ”. В белгийския депозитар обаче има доста повече активи, тъй че приходите тук са по-значителни. В него се съхраняват освен активите на страната, само че и на частни вложители.

„ Всички акции на европейски компании и облигации (държавни и корпоративни), издадени на територията на Европейския съюз, закупени по сметки на всеки вложител в света, се съхраняват в насипно положение в тези два депозитара. Така че е по-удобно да се водят записи и да се реалокират активи сред сметки. Големите структури постоянно са по-евтини във връзка с сигурността. Замразяването на активи е казус, който не беше очакван преди време, когато беше основана тази счетоводна скица “, споделя анализаторът Елена Беляева.

„ Около две трети от съветските активи, които са блокирани в “Евроклиър ”, са скъпи бумаги - акции, деривати, облигации на руснаци, които са работили посредством Руския народен разплащателен депозитар, който беше обект на наказания. Руските вложители в актуалната обстановка не могат да продават своите скъпи бумаги, да получават дивиденти или облигации по тях. Освен това “Евроклиър ” държи парите на руснаците и заплащанията по съветския държавен дълг “, сподели Елена Воронкова, доцент в катедрата по държавни и общински финанси на Руския стопански университет “Плеханов ”.

Какво значи замразяването на съветски активи по депозитни сметки? Фактът, че притежателят не може да употребява активите си - нито да продава, нито да трансферира, нито да лишава и така нататък „ Тези активи обаче, защото са вътре в системата, не лежат мъртва тежест – те не престават да работят. А “Евроклиър ” освен съхранява, само че и влага тези средства. Условната сума по сметката на вложителя нараства. Тоест, и Русия, и частните съветски вложители последователно усилват капитала си, просто не могат да го употребяват към момента. Депозитите обаче са безвредни “, изяснява Фьодор Сидоров, частен вложител.

„ В замразените активи в Белгия има както акции, по този начин и облигации. Акциите заплащат дивиденти, облигациите заплащат купони. Всички средства са вложени в принадлежности с закрепен приход с рентабилност от към 7% годишно. Полученият лихвен приход е облагата на депозитаря “, отбелязва Беляева. През миналата година депозитарят е получил 821 милиона евро свръхпечалби от сходни вложения. Като цяло е впечатляващо.

Фактът, че депозитарят чака по-ниски доходи през 2023 година, не значи, че част от активите ще бъдат размразени. „ Случаите на топене на активи евентуално ще бъдат изолирани. По-ниската рентабилност се дължи на по-ниската рентабилност на инструментите с закрепен приход, в които са вложени средствата. Спадът в доходността на облигациите към този момент е световна наклонност “, споделя Беляева.

Любопитно е, че до момента в който съветските притежатели не могат да употребяват активите си, тези депозити са в сигурност, сподели Сидоров. „ Белгия няма да може да трансферира тези активи на някого, защото това би било директно нарушаване на европейските закони за правата на благосъстоятелност. Разбира се, Европейски Съюз може да промени закона и да присвои съветски активи. Но към този момент това наподобява като нищо повече от страшни приказки - сходен ход би основал рисков казус и би съборил напълно цялата европейска банкова система. Защото целият им модел се основава на правилото на неприкосновеността на собствеността “, споделя Сидоров.

В Европейски Съюз има изказвания, че замразените съветски активи би трябвало да бъдат трансферирани в интерес на Украйна. Засега обаче това са единствено приказки. Самият Александър де Гест не се изрича еднопосочно по този въпрос и отбелязва, че „ белгийската конституция и европейските контракти пазят собствеността “.

„ Затова нашето външно министерство продължава да се бори за размразяването на активите и когато това се случи, Русия ще си върне всичко. Ако белгийските или европейските управляващи конфискуват част от активите преди този момент, те ще би трябвало да ги компенсират. Освен това е явно, че за сметка на личните си данъкоплатци. Затова съм податлив да споделям внимателно оптимистична позиция по този въпрос “, приключва Фьодор Сидоров.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР