В Батак назрява напрежение сред местните хора заради складирани останки

...
В Батак назрява напрежение сред местните хора заради складирани останки
Коментари Харесай

Батак пред бунт заради склад с 12 000 тона парцали

В Батак назрява напрежение измежду локалните хора поради складирани остатъци от облекла в постройката на някогашен боен цех.

В сигнално писмо до кмета на общината, шефа на Общински съвет и до Районна прокуратура в Пещера някогашен чиновник на Министерство на защитата написа, че на 29 октомври м.г. пазарджишката Регионална инспекция за опазване на околната среда е издала позволение в склад на тогавашния цех “ Енергометал “ компанията „ Индъстри ресайклинг груп “ от Казанлък да депонира 12 000 тона парцали. Според екоинспекцията отпадъците били неопасни.



Според Боян Власев, който е някогашен чиновник и на Министерство на вътрешните работи и инженер по обучение, създател на сигнала, в помещението са складирани 250-300 тона синтетични тъкани и пластмасови боклуци.

Те са оставени в бившето хале на завода, без контрол и разпилени по брега на Стара река. Площадката се намирала, съгласно Власев, на 100 метра от градските къщи и на 150 м от вкъщи за остарели и безпомощни хора. По-нататък в своето сигнално писмо инж. Власев се тревожи, че в случай че се самозапалят въпросните парцали, целият град Батак ще бъде обгазен, ще пострадат и жителите на с. Нова махала.

От локалната кметска администрация прецизираха, че не са били известени за желанията на компанията от Казанлък, която е наела някогашните пространства на завода. Кметът Петър Паунов е писал до екоинспекцията в Пазарджик, откъдето му дали отговор, че „ Индъстри ресайклинг груп “ ще депонира неопасни боклуци и отговаряла на всички законови условия, с цел да прави тази активност.

Ако облеклата не бъдат унищожени, те ще стартират с времето да се разлагат и изгниват, вследствие на атмосферните условия, което неизбежно ще достави града със воня, която ще се усеща още преди да се влезе в него. В разрешителното на новия наемател влиза и съхранението на 3000 тона пластмасови и други подлежащи на преправка боклуци.

По случая са сезирани ДАНС, прокуратурата и полицията. В момента тече следствие и се чака решение на Върховен административен съд, по отношение на това има ли право частна компания да депонира боклуци в град, който, съгласно проучвания, е с най-чистия въздух на Балканите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР