В бързи темпове руската Обединена авиостроителна корпорация работи по нов

...
В бързи темпове руската Обединена авиостроителна корпорация работи по нов
Коментари Харесай

Русия спешно вкарва в производство учебен изтребител от 90-те

В бързи темпове съветската Обединена авиостроителна корпорация работи по нов учебно-тренировъчен аероплан, с който да помогне за превъзмогването на дефицита на бойни водачи, написа The War Zone.

Машината се назовава МиГ-УТС и по всичко наподобява, че в действителност ще съставлява " прераждане " на несполучлив план от 90-те.

Защо им би трябвало?

През 1972 година е взето решението чехословашките образователни реактивни самолети на Aero да станат общоприети за всички страни от Варшавския контракт. В резултат и до през днешния ден бъдещите летци в съветските Военновъздушни сили съвсем наложително се приготвят на Aero L-39 Albatros - аероплан, който се употребява със същото предопределение и у нас.
 МиГ-35 - новият съветски изтребител, който Москва
МиГ-35 - новият съветски изтребител, който Москва " популяризира " над Украйна

Последната еволюция на платформата на МиГ-29 търси клиенти най-вече в Азия

Руснаците разполагат с към 120 машини, само че поддържането им в летателна валидност стартира да е все по-голямо тестване - изключително след експлоадирането на войната в Украйна. Руският боен блогър Fighterbomber написа още през 2022 година, че доста машини са били наложително приземени поради изтекла валидност на пиротехническите механизми на катапултните им седалки. Те не се създават в Русия, а чешката страна изрично е отказала да продаде нови.
 Снимка 647927
Източник:

Според анонимния, само че явно добре осведомен Telegram консуматор, командването е стигнало до решение на казуса, което звучи изцяло правдоподобно в съветския подтекст - самолетите да летят с неработещи катапултни седалки, откакто курсантите и инструкторите им са подписали документ, че поемат отговорност. През август тази година пълководец на авиобаза почина, а старши инструктор беше ранен при злополука с L-39, само че не е ясно дали трагичният случай има връзка с неналичието на значимата аварийна част.

Освен L-39, съветските Военновъздушни сили употребяват за образование и модерния Як-130. Той обаче е по-скъп и комплициран аероплан, чиято кариера също беше придружена от произшествия. Затова и не се чуват мнения за вероятно разширение на производството му.
 Снимка 647926
Източник:

А Русия има потребност от водачи. Още преди войната и отрасловият министър Сергей Шойгу, и военни блогъри разясниха, че некомплектът във военновъздушните сили надвишава 1300 души летателен състав. Загубите на опитни фрагменти в небето на Украйна се възвръщат мъчно, а огромен проблем за задържането на фрагменти дори в спокойно време са ниските заплати.

В " Аерофлот " заплатата е 8-9 пъти по-висока от тази на майор във военновъздушните сили. Fighterbomber твърди, че някои бойни водачи подкупват лекари, с цел да бъдат освободени по медицински аргументи и да отидат в цивилния бранш.
 Фалирали производители и привършен запас: Защо съветските самолети падат без пердах
Фалирали производители и привършен запас: Защо съветските самолети падат без пердах

Проблемите на авиоиндустрията удрят и по експортните покупко-продажби

В тази обстановка персоналният състав би трябвало бързо и на ниска цена да се попълни с огромен брой млади и готови хора. Това е ролята на МиГ-УТС.

Нещо ново, нещо остаряло, нещо на ниска цена

Новият учебно-тренировъчен аероплан на съветските Военновъздушни сили би трябвало да е на ниска цена за произвеждане и употреба, не крият и от Обединената авиостроителна кооперация, в границите на която е конструкторското бюро зад МиГ.

" За ускоряване на работата и редуциране на разноските ", конструкторите ще стъпят върху по-стар собствен план за същия вид аероплан - МиГ-АТ. Това е неуспелият съперник на Як-130 от 90-те години.
 Снимка 647928
Източник:

За разлика от него, новата машина ще е единствено с един мотор. Тя обаче ще резервира правото крило на предшественика си - а това значи показване, мъчно сравнимо с това на съвременен изтребител.

Затова и евентуално МиГ-УТС ще се употребява най-вече за начална подготовка - като пряк сурогат на L-39, а по-късно младите водачи ще минават на по-сложния и по-способен Як-130.

И L-39, и Як-130 могат да се употребяват и като бойни самолети за поразяване на цели по земя и въздух. Не е ясно дали МиГ-УТС ще получи тези благоприятни условия, само че в случай че това стане факт, той може да се трансформира в атрактивно експортно предложение и за бойните авиации на страни от Третия свят, които извършват задания против едва въоръжени партизани и терористични групировки. А всяка сполучлива експортна договорка е значима за съветската стопанска система.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР